În aceste zile pianistul Cadmiel Boţac şi violoncelistul Cornelius Zirbo au la Sala Radio o sesiune de înregistrări speciale, la invitaţia postului Radio România Muzical. Cei doi muzicieni înregistrează Sonata în si minor pentru pian de Franz Liszt, Sonata op. 19 şi Vocaliza op. 34 nr. 14, lucrări pentru violoncel și pian din creaţia lui Serghei Rahmaninov. Din postura de laureați ai Bursei Moștenitorii României muzicale, edițiile 2020 și 2021, Cadmiel Boțac și Cornelius Zibro au avut în luna ianuarie recitaluri-eveniment în Cluj-Napoca, Timișoara și București.

A început studiul pianului în Sighetu Marmației

Cadmiel Boțac s-a născut în Sighetu Marmației în 16 ianuarie 1997. În 2001 se apucă de cursurile de pian la Școala de Muzică din orașul natal, îndrumat de profesoara Monica Chifor. A studiat la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (prof. Daniel Goiți). În prezent studiază la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena (prof. Stefan Arnold). A participat la cursuri de măiestrie la Salzburg și Viena, susținute de Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Din 2001, pe scenă; din 2003, câștigă premii

În 2001, în decembrie, urcă pentru prima oară pe scenă. Era spectacolul de Crăciun al Școlii de Muzică din Sighetu Marmației. A concertat în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franța, Rusia, Germania, Austria și România.

În 2003 cucerește primul premiu, la Concursul ”Carl Czerny” din Piatra Neamț. Primul premiu relevant vine în 2007, la Concursul Internațional de Muzică din Zagreb. În mai 2014 câștigă Concursul Internațional ”Astana Piano Passion” din Kazahstan. Un moment cheie din parcursul lui Cadmiel, grație întâlnirii cu renumitul pianist Denis Matsuev. Urmează premii I la alte concursuri internaționale din Italia, Franța și România. Bursier al Fundației pentru Comunitate, al Fundației Regale Margareta a României, al Fundației Europene Yamaha.

În 2021, albumul de debut

Albumul ”CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu” a apărut în noiembrie 2021 la Casa Radio din București. Albumul de debut al sigheteanului este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: Premiul special obținut în 2017 la ”Transylvanian International Piano Competition” de la Brașov și Bursa ”Moștenitorii României muzicale” câștigată în 2020.

Ramona-Ioana Pop
Foto: arhiva personală Cadmiel Boțac

CITEȘTE ȘI:
Din Sighetu Marmației, la Viena – un parcurs pe clape de pian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.