”Maramureș – GastroEtnoArt”, culegere de rețete tradiționale multietnice, însumează 443 de rețete culese de pe văile Izei, Cosăului, Marei, Tisei. Din comunitățile etnice ale Maramureșului: maghiari, evrei, ucraineni, țipțeri.
”Prin publicarea acestei cărți s-a dorit recuperarea valorii identitare a acestor comunități, precum și recuperarea rețetelor locale ca elemente de patrimoniu imaterial, importante pentru valorizarea existenței populațiilor locale, îmbogățind și diversificând experiențele celor care pătrund în Țara Maramureșului”, se arată pe pagina proiectului. Culegerea de rețete tradiționale multietnice va fi publicată și în format e-book, însoțită și de fotografii ale felurilor de mâncare.
Cartea bilingvă (română – engleză) este unul dintre rezultatele finale ale cercetării de teren din cadrul proiectului ”Maramureș- GastroEtnoArt”. Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat, începând din februarie 2021, de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.
”Maramureș – GastroEtnoArt” este ”prima cercetare interdisciplinară integrată a culturii gastronomice din zona Maramureșului istoric, care inventariază rețete culinare vechi, în contextul vieții satului”, menționează sursa citată.
Mai multe despre ”Maramureș – GastroEtnoArt” găsiți aici.
Sursă informații și foto: Maramureș – GastroEtnoArt (credit foto deschidere – Arhiva Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației)
CITEȘTE ȘI:
S-a dat startul proiectului cultural ”Maramureș – GastroEtnoArt”