Persoanele care vin din țări care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de COVID-19 în medie în ultimele 14 zile la 1 milion de locuitori vor putea fi exceptate, din 15 iunie, de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu, a anunțat azi Ionel Dancă – șeful Cancelariei prim-ministrului.

Acesta e informat că posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din anumite țări a fost adoptată în ședința de ieri a Executivului, în cadrul Hotărârii de Guvern care instituie noi măsuri de relaxare pentru perioada următoare în actualul context al evoluției epidemiologice a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

”Vorbim despre țări care, în baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și recomandate, de asemenea, de oficiile de europene în acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică, în baza acestor criterii, va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecțiilor cu coronavirus în mai multe țări. În funcție de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre țările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la 1 milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste țări. Astfel, persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste țări exceptate vor fi la rândul lor exceptate de măsura carantinării și izolării la domiciliu. Această măsură va permite, practic, românilor să călătorească în țări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecțiilor cu coronavirus, țări precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării făcute de Institutul Național de Sănătate Publică”, a informat Ionel Dancă.

Șeful Cancelariei prim-ministrului a menționat, de asemenea, că vor fi reluate zborurile spre și dinspre statele respective, în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus.

În ședința de Guvern, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a fost adoptată hotărârea care modifică anexele prevăzute la hotărârea de guvern privind starea de alertă în ceea ce privește desfășurarea unor activități pe perioada stării de alertă.

Declarația integrală făcută de șeful Cancelariei prim-ministrului despre măsurile adoptate în ședința de Guvern de ieri este disponibilă aici.

Sursă informații: Guvernul României. Sursă foto: Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.