”Electra”, spectacolul emblematic al lui Mihai Măniuțiu, revine pe scena Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu într-o nouă versiune, care, prin intermediul destinului tragic al Electrei și al lui Oreste, pune într-o lumină crudă conflictele societății contemporane. Totul pe ritmurile maramureșene ale Grupului Iza.
”Verbul tragediei eline merge perfect cu ritmul muzicii tradiționale din Maramureș”
„«Electra» lui Măniuțiu este un spectacol al eternului tragic prezent, veșnic dispus să ia formele zilei, dar conservându-și perpetuu esența destinală implacabilă. Întâlnirea inedită dintre texte din marea tragedie greacă – fondatoare ale marilor mituri culturale europene – și muzica populară maramureșeană, interpretată live de Grupul Iza, readuce în vremea de azi o mitologie extraordinară, provocând crearea unui spațiu al confluențelor arhaice”, se arată în prezentarea spectacolului.
„Maramureșul este un loc miraculos și, odată, când am fost, am auzit vocile vechii Elade, vocile tragediei grecești… Muzica lor e dintr-o zonă arhaic rituală, care nu mi s-a părut deloc străină de Elada. Repetițiile mi-au confirmat că verbul tragediei eline merge perfect cu ritmul muzicii tradiționale din Maramureș și că ele, vocile locului și cele ale lumii antice grecești, grăiau consonant, se înțelegeau între ele…
Am pus un accent special în spectacolul meu pe marginalizarea actuală a acestor zone arhaice și pe lenta lor destrucție. Elada, ca și Maramureșul, sunt lumi de marginali… Spectacolul meu este, de fapt, un eseu în care am pus în dialog două lumi. Și finalul piesei vorbește despre frumusețea unei lumi care încă există și despre frumusețea stingerii, despre tragismul și aura acestei stingeri”, spune Mihai Măniuțiu, citat de site-ul teatrului sibian.
”Și așa am ajuns să colaborăm cu Mihai Măniuțiu”
Despre începutul colaborării cu Mihai Măniuțiu a vorbit Ioan Pop de la Grupul Iza pentru eZiarultău într-un interviu acordat în decembrie 2023: ”Soția lui Mihai Măniuțiu era profesoară la Universitatea din Montpellier. Aveam un prieten comun, ca să zic așa, pe Jacques Bouët. Acesta, în 1990, selectase câteva grupuri de muzică tradițională cu care a scos un CD la Muzeul Omului din Paris, CD pe care am figurat și noi cu câteva piese. La el a ajuns o casetă pe care noi am înregistrat-o în 1992 cu Speranța Rădulescu, la o petrecere în Hoteni. Jacques Bouët, care era conferențiar la Universitatea din Montpellier, i-a pus această casetă și Ancăi Măniuțiu. Aceasta i-a trimis înregistrarea lui Mihai Măniuțiu și i-a spus: «Asta e muzica de care ai tu nevoie pentru teatru!»
Și așa am ajuns să colaborăm cu Mihai Măniuțiu. Primul spectacol a fost «Nunta», după Cartea Genezei, în 1997, la Teatrul Național «Lucian Blaga» din Cluj-Napoca. A fost un spectacol extraordinar. A doua colaborare cu Mihai Măniuțiu a fost pentru «Electra», pusă inițial în scenă la Teatrul «Regina Maria» din Oradea (2004). Piesă care, mai apoi, s-a jucat vreo 15 ani la Teatrul Național «Radu Stanca» din Sibiu”.
Premiera ”Electra” va avea loc în 1 și 2 februarie, de la ora 17.00.
ELECTRA
Text: Sofocle , Euripide
Regia: Mihai Măniuţiu
Decor: Cristian Rusu, Mihai Măniuțiu
Costumele: Cristian Rusu
Asistent regie/sufleur: Sanda Anastasof
În distribuție: Mariana Mihu-Plier / Gabriela Pîrlițeanu, Diana Văcaru-Lazăr, Andrei Gîlcescu, Ştefan Tunsoiu, Marian Râlea / Pali Vecsei, Antonia Dobocan, David Cristian, Adrian Matioc
Corul: Cristina Stoleriu, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Viorel Rata, Mihai Coman, Eduard Pătrașcu, Alexandru Malaicu, Ali Deac, Liviu Vlad, Vlad Robaș, Horia Fedorca
Sursă foto: Teatrul Național ”Radu Stanca”. Credit foto: Andrei Văleanu
CITEȘTE ȘI:
Ioan Pop: ”La Grupul Iza niciodată nu s-a căutat perfecțiunea. Noi vrem autenticul!”