”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională” va fi vernisată în Baia Mare în 8 septembrie, începând cu ora 14.00, anunță Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Patru muzee își dau mâna pentru a promova, la nivel național, icoanele pictate pe sticlă din Șcheii Brașovului. Tezaurul național de artă sacră este scos la lumină de Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” și Muzeul Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov.

”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională” va fi vernisată în Baia Mare în 8 septembrie, începând cu ora 14.00. Expoziția va cuprinde peste 40 de bunuri culturale din colecțiile celor patru muzee partenere și aduce în atenția publicului frumusețea și diversitatea tematică a icoanelor realizate în centrul de iconari din Șcheii Brașovului.

Proiectul urmărește să valorifice colecțiile etnografice ale instituțiilor culturale menționate într-un mod atractiv și accesibil publicului larg. De aceea, pe lângă expoziții, se vor organiza conferințe și ateliere interactive pentru a aduce la aceeași masă artizanii și specialiștii din domeniu. Lucrările realizate în timpul atelierelor vor fi expuse în cadrul expoziției ”De la simbolurile artei tradiționale, la design-ul actual” și vor putea fi admirate în perioada octombrie – noiembrie la muzeele din Brașov și Baia Mare.

”Produsele culturale ale proiectului se vor materializa într-un catalog de expoziție și un tur virtual al expoziției temporare de la Baia Mare, două filme de popularizare a tehnicilor tradiționale de pictură pe sticlă și pe lemn și într-un material video de prezentare a expoziției din muzeul din Baia Mare”, menționează reprezentanții Muzeului de Etnografie Brașov.

Sursă informații: Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Sursă foto: Muzeul de Etnografie Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.