S-a născut într-o zi de 30 noiembrie, în urmă cu 146 de ani, la Blenheim Palace, Woodstock, Oxfordshire, într-o familie cu parfum de aristocrație. Tatăl lui – duce de Marlborough, iar mama – fiica unui milionar american.

De la vârsta de doi până la șase ani a trăit în Dublin, unde bunicul său a fost guvernator și i-a angajat tatăl ca secretar. Rebel de felul său, nu se prea omora cu firea la școală, drept pentru care a cam și fost pedepsit. Totuși, avea note mari la engleză și la istorie și era și campionul școlii la scrimă. Avea și o atracție aparte spre armată.

Că erau cârcotașe sau nu, unele dintre vocile vremii spuneau că nu e doar sâsâit, ci și că se bâlbîia des. Ar fi recunoscut și el, de altfel, că avea un impediment de vorbire, însă până la urmă l-a depășit, după ce a purtat o proteză specială. Chiar a devenit un maestru al oratoriei.

A fost corespondent de presă în Cuba în timpul campaniei spaniole din 1895, a luat parte la campaniile militare din India, Egipt, Sudan și la războiul burilor (cel de-al doilea, pentru primul era prea mic). A fost membru al parlamentului, ministru în mai multe guverne, lord al amiralității, prim-ministru. A lăsat în urmă creații de memorialistică, istorie și publicistică. A obținut Premiul Nobel pentru Literatură în 1953. Este recunoscut ca unul din cei mai importanți conducători din istoria Regatului Unit.

Ați ghicit, e vorba de Winston Churchill. Imaginea e din 1881, când avea șapte ani. (Vladimir Andru)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: ro.wikipedia.org / Imperial War Museums

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.