Era o zi de 29 martie, anul 1943, când a venit pe lume Evangelos Odysseas Papathanassiou. Avea să devină celebru ca muzician. Și-a spus Vangelis.

I-a mijit talentul pe când era de-o șchioapă. Nu e de mirare că a început să compună încă de la vârsta de patru ani. Potrivit Wikipedia, a refuzat lecțiile clasice de pian și și-a construit cariera fără cunoștințe substanțiale de teorie muzicală. Până la urmă a studiat muzica, pictura și regia de film la Academia de Arte Frumoase din Atena.

Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. A compus muzică pentru coloana sonoră din filme precum ”Chariots of Fire”, ”Blade Runner”, ”Bitter Moon”, ”1492: Conquest of Paradise”. Și acestea sunt doar câteva dintre producțiile cinematografice cărora le-a dat muzică.

În anii ‘70 Vangelis a cochetat cu grupul de rock progresiv britanic Yes. Nu s-a alăturat trupei, însă s-a împrietenit cu vocalistul Jon Anderson. Aveau să colaboreze mulți ani.  Au creat muzică sub numele Jon&Vangelis. O muzică de viță nobilă a compoziției, care te îndeamnă la gânduri ce pur și simplu par că zâmbesc.

Tiberiu Sabo

Sursa foto: Wikipedia / Markdawson7

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.