La Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, mâine, de la ora 15.00, va fi vernisată expoziția ”Universul jucăriilor: Păpușile de la palat”. Colecția Laura Hybris, care cuprinde peste 2000 de jucării, a fost îmbogățită – de la cea mai recentă prezentare – cu noi piese. Veți putea descoperi astfel păpuși vechi și unicat, păpuși etnice, clovni și marionete, miniaturi și alte lucruri interesante.
”Povestea unei păpuși e mai mult decât am crede, ea păstrează o parte din sufletul creatorului, spune povestea fetiței care s-a jucat cu ea și nu în ultimul rând demonstrează pasiunea și bucuria colecționarului de a o avea. Când iei o păpușă în mână, o admiri în vitrină, trebuie să știi că un artist plastic i-a pictat trăsăturile feței, poate, încercând să-și exprime propria lui stare de spirit”, se arată în prezentarea expoziției.
Ideea unei colecții de păpuși i-a venit Laurei Hybris în 2013: ”Atunci am mers pentru prima dată la o piață de vechituri din Ravenna, Italia. Și am cumpărat-o pe Betsy Clark. O păpușă în miniatură, care mi-a trezit nostalgia păpușii talisman din copilărie. După ce am «investigat» povestea păpușii Betsy, mi-am dat seama că este un exemplar destul de rar din anii ’70. Alături de Betsy Clark, am mai achiziționat din piața de vechituri din Ravenna și alte câteva păpuși etnice. Și așa s-a retrezit în mine pasiunea pentru păpuși și s-a născut ideea colecționării lor”.
Menționând că munca pentru realizarea unei păpuși de porțelan poate dura și trei luni, Laura Hybris subliniază că păpușile erau confecționate încă din antichitate: ”Una dintre cele mai renumite păpuși antice, descoperită la Creperia, datează din anul 150 d. Ch. Dar aceasta nu e cea mai veche, întrucât, o alta păpușă a atras atenția cercetătorilor, datând din anul 1100 a. Ch. Aceasta din urmă are 15 cm și se găsește la muzeul Athena Ancient Agora din Grecia. Iar o copie, și aceasta antică, se află la Piccolo Museo delle Bambole din Ravenna, Italia”.
Dacă este să căutăm în colecția de păpuși care ”locuiește” în Sarasău, atunci cea mai veche păpușă datează de la sfârșitul anilor 1800. ”Îmi amintesc exact momentul când am primit în dar, din partea soțului, păpușa care a devenit simbolul colecției mele. Era în dimineața zilei de 19 iulie 2014 când m-a luat de la muncă și mi-a zis că are o surpriză pentru mine. O păpușă cu cap de porțelan roz glazurat, pictată manual. Cu corp din bumbac, iar rochița și dresurile din mătase. Nu am rezistat să aștept să ajung până acasă pentru a face poze cu ea. Așa că am oprit într-un parc unde am fotografiat-o. A fost dragoste de la prima vedere”, spune Laura pentru eZiarultău.
Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00. Intrarea este liberă.
CITEȘTE ȘI:
Într-un sat din Maramureșul istoric locuiesc peste o mie de păpuși…