Olimpicul internațional Traian Rareș Tuș a realizat și lansat cursul online ”Spherical Astronomy”, destinat celor pasionați de astronomie.
Povestea cu astronomia a început pe când Traian avea cam 8 ani
”Povestea cu astronomia a început cu mine citind o carte despre recorduri, iar cele mai interesante mi se păreau cele din astronomie. Aveam cam opt ani. M-au captivat și am început să citesc lucruri mai complicate despre stele, galaxii, sisteme solare… Toate aceste cărți mi-au stârnit dorința de a studia astronomia”, așa descrie pentru eZiarultău Traian Rareș Tuș începuturile pasiunii lui pentru astronomie. Din august 2017 urmează cursurile cercului de astronomie din cadrul Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, predate de profesorul Lucian Stoian.
Premii naționale și internaționale
Rezultatele în domeniul astronomiei nu se lasă aproape deloc așteptate. În 2018 câștigă medalia aur la Olimpiada Națională de Astronomie (Suceava) și argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (Sri Lanka). În 2019 cucerește din nou aur la Olimpiada Națională de Astronomie (Breaza) și argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (România). Anul 2020 îi aduce aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (”Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics”, ediție online). În 2021 cucerește din nou argintul la Olimpiada Internațională de Astronomie (online) și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia (IOAA Columbia, ediție online). Tot anul trecut a obținut bronz la Olimpiada Internațională Multidisciplinară (”International Zhautykov Olympiad”, ediție online).
Un parcurs de 40 de lecții
”Astronomia a existat dintotdeauna: oamenii mereu s-au întrebat ce sunt stelele, ce e Soarele, cum e cu Luna… Lucruri care nu erau palpabile atunci, multe așa au rămas și acum. Cert este că interesul pentru astronomie a existat de la începutul lumii”, declară olimpicul internațional de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare.
Iar pentru toți cei pasionați de astronomie – inițiați sau nu în acest domeniu – Traian a realizat ”Spherical Astronomy”. Un curs online în limba engleză, cu un parcurs total de 40 de lecții și o durată de aproximativ 10 ore. ”Dacă ești fascinat sau măcar interesat de astronomie, cea mai veche știință din lume, atunci acest curs este punctul perfect de pornire pentru tine”, spune Traian.
Cursul poate fi accesat aici.
Sursă video și captură video: Facebook / Florentin Tuș. Sursă foto: Facebook / Gheorghe Sincai Esential
CITEȘTE ȘI:
Traian Rareș Tuș: ”Dacă aș putea călători în univers, aș fi cel mai fericit om din lume”