Ocna Șugatag ar putea fi atestată ”stațiune turistică de interes național”, conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului, publicat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și supus dezbaterii publice. Nu este singura localitate din Maramureș care figurează în proiectul de Hotărâre, Cavnic și Sighetu Marmației fiind propuse pentru atestare ca stațiuni turistice de interes local.

În Nota de Fundamentare, se arată că în Ocna Șugatag ”turismul balnear a luat o amploare nebănuită în urmă cu câțiva ani în condițiile în care localitatea este amplasată într-un decor natural de o excelentă frumusețe peisagistică, dar mai ales datorită resurselor naturale, a apelor cloro-sodice și a factorilor climaterici specifici”.

Sursă foto: Primăria Ocna Șugatag

Nu sunt singurele argumente care pledează în favoarea localității maramureșene: ”Frumusețea peisagistică a locurilor, aerul pur motan, plasarea stațiunii balneo-climaterice lângă Pădurea Crăiască, rezervație naturală, obiceurile și tradițiile naturale (precum Tânjaua – sărbătorirea primului gospodar ieșit cu plugul la arat), târgul săptămânal de vite, frumusețea altor obiceiuri locale, arhitectura construcțiilor în stil local, existența în satele apartinătoare a unor izvoare naturale (borcutul din satul Breb), recomandă Ocna Șugatag ca un loc de odihnă și recreere”, se mai specifică în aceeași Notă de Fundamentare.

”Localitatea Ocna Șugatag îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes național și întrunește un punctaj de 290 de puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 135 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes național”, informează aceeași sursă.

Pădurea Crăiască

Dacă la capitolul ”staţiuni turistice de interes naţional” Ocna Șugatag este singura propunere, la articolul care propune atestarea ca ”staţiuni turistice de interes local” lista completă este aceasta: Anina, județul Caraș-Severin; Borș, județul Bihor; Cavnic, județul Maramureș; Dorna Arini, județul Suceava; Ghioroc, județul Arad; Gura Siriului, județul Buzău; Sadova, județul Suceava; Săcele, județul Brașov; Sânnicolau Mare, județul Timiș; Sighetul Marmației, județul Maramureș; Ștei, județul Bihor; Tulucești, județul Galați; Vatra Moldoviței, județul Suceava.

Odată aceste propuneri aprobate, România ar avea 52 de localități atestate ca stațiuni turistice de interes național și 87 de interes local. Pe lângă propunerile mai sus menționate, Maramureșul figurează deja pe lista localităților atestate ca stațiuni turistice de interes național cu Borșa, iar pe cea a stațiunilor turistice de interes local cu Bârsana, Botiza, Moisei, Oncești, Tăuții Măgherăuș, Vișeu de Sus și zona Șuior-Baia Sprie.

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (2 octombrie) la adresa dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca staţiuni turistice de interes național, respectiv local și pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice – aici.

Sursă informații: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

CITEȘTE ȘI:
Descoperă destinațiile EDEN ale Maramureșului
La pas prin Pădurea Crăiască din Ocna Șugatag | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.