”Pe Argeş în jos, pe un mal frumos…”, așa începe Balada Meșterului Manole. În cazul de față râul nostru nu este Argeș, ci Inn.
Poate vă amintiți că în luna decembrie a anului trecut vă prezentam oraşul Innsbruck, ce se afla pe atunci îmbrăcat în straie de Crăciun. Astăzi, coborând din capitala Tirolului, pe malul cel frumos al Innului, ajungem la Kufstein.
Fac o paranteză și spun că există ceva la orașele austriece, în special la cele de munte, pe care, conform expresiei, nu pot să pun degetul. Dincolo de faptul că descrierea ”orașe austriece de munte” vorbește de la sine, în scenă se mai strecoară un ”nu știu ce” cu totul aparte.
Kufstein se află acolo unde râul Inn părăsește Austria și trece în Germania. Vedeta incontestabilă a orășelului este fortăreața, ea fiind mereu vizibilă, în orice loc te-ai afla. Te urmărește așa cum o face privirea Mona Lisei, iar tu, la rându-ți, nu poți să-ți dezlipești ochii de pe ea.
În centrul istoric, pe lângă cetate, o atracție majoră o constituie o scurtă străduță pietonală cu aspect medieval. Frumoase bolte unesc clădiri vechi ce adăpostesc cârciumi seculare și hanuri construite special pentru turiștii ce veneau să descopere, încă din secolele XVIII-XIX, frumusețea orașului tirolez. Picturi în stil clasic și texte comice scrise cu caractere gotice se desfășoară pe pereții clădirilor unde se află localurile tradiționale. Unele din aceste înscrisuri merită menționate, după cum urmează:
”Începând cu anul 1409,
avem deschis zilnic de la 11 la 23”;
”Setea trebuie potolită, dar nu cu apă,
pentru că apa este menită broaștelor,
pe când omului îi sunt potrivite berea și vinul”;
”Eva l-a ispitit pe Adam cu un măr,
femeia mea a încercat cu o sticlă de vin”.
Trecând mai departe, descoperim un număr de 23 de panouri informative, în limba germană și engleză, distribuite de-a lungul unui traseu turistic tematic ce are ca scop punerea în valoare a celor mai reprezentative repere cultural-istorice ale urbei. Arhitectura veche a orașului ne încântă, pe când cea nouă ne uimește, pentru că este îndrăzneață, inovativă, dar în același timp relaxată. Clădiri moderne, cu un aer avangardist, sunt presărate printre cele clasice, fără să deranjeze însă din punct de vedere estetic.

Pentru a exclude orice urmă de monotonie, basoreliefuri demne de Roma sau Paris, ornează ici şi colo fațadele clădirilor. Iar ca nu cumva măreața cetate a orașului să se plictisească singură, ea are și o surată mai mică, cocoțată pe un deal din imediata apropiere. Această cetățuie este de fapt o mică biserică fortificată, ce poartă numele dealului pe care șade, adică Thierberg.
Dacă vorbim de cadrul natural, nici el nu se lasă mai prejos, plusând cu așa numiții ”Hausbergen”, adică munții ce înconjoară Kufstein-ul, sau ”munții din spatele casei”. Dintre aceștia, Muntele Pendling este cel mai des pomenit, fiind cel care se înalță imediat deasupra orașului și cel care, cu cei peste 1500 de metri altitudine și o cabană cu terasă aflată tocmai în vârf, oferă o panoramă de zile mari.
La baza lui, râul Inn își îndeplinește conștiincios rolul de liant al tuturor elementelor ce alcătuiesc acest peisaj de vis. Mai mult de atât, el unește țări, orașe și oameni (am fost plăcut surprins să aflu că un traseu marcat, destinat bicicliștilor și numit ”Innradweg”, parcurge toată distanța râului, de la izvoare, lângă St. Moritz în Elveția, și până la vărsarea în Dunăre, la Passau, în Germania).
Înainte să încheiem, trebuie să vă spunem că orașul Kufstein are și un cântec, cu care se mândrește nevoie mare și pe care îl declară ”hit internațional”. Noi, după ascultarea lui, ne-am permis să ne îndoim de faima sa mondială, dar i-am înțeles succesul local, pe care îl merită din plin.
Text și foto: Mircea Trifan
CITEȘTE ȘI:
Jurnal de vacanță | Hallstatt – orășelul pe străzile căruia te simți personaj de poveste