Muzeul Satului din Baia Mare a fost ieri gazda unui eveniment care s-a derulat în cadrul ”Taberei de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș – Hîncești – Strășeni – Ungheni”. Împreună cu reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș a primit în Satul de pe Deal tineri cu rezultate exemplare la învățătură, olimpici din Republica Moldova și Maramureș, cărora li s-au dezvăluit câteva dintre tainele meșteșugurilor tradiționale.

Astfel, prin dibăcia a patru meșteri populari, tinerii și-au confecționat propriile suveniruri și au învățat să coasă motive tradiționale, să înșire mărgele, să înnoade astfel încât să creeze modele deosebite, dar și să asambleze părți din lemn pentru a acoperi casele miniaturale cu draniță.

Alături de familia Grigor, tinerii și profesorii au (re)descoperit tainele frământatului, dar și însemnătatea pecetarului, cine îl folosește și la ce. Poveștile spuse de tanti Marița și de Firicel au transpus ascultătorii într-o lume de basm cu miros de pâine proaspăt dospită.

Cât timp s-au copt pupezele în cuptor, oaspeții au putut descoperi arhitectura satelor secolelor XVIII și XIX, dar și biserica muzeului, veche de aproape 400 de ani.

Proiectul „Tabăra de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș -Hîncești – Strășeni – Ungheni” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Are ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin conectarea interregională cu olimpici din Maramureș.

Sursă informații și foto: Muzeul de Etnografie și Artă Populară

CITEȘTE ȘI: Tabără de excelență, cu olimpici din Maramureș și Republica Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.