Reprezentanții secției Istorie – Arheologie a Muzeului Maramureșan au ales o broască de poartă să fie exponatul lunii noiembrie.
Și uite așa începe povestea: ”În 1872, în Arad, un tânăr de paisprezece ani, tocmai își terminase perioada de ucenicie și își susținea examenul de calfă (muncitor calificat). Numele său era Varga Gustav, iar lucrarea sa de atestat era această broască de poartă pe care noi v-o prezentăm astăzi”.
Varga Gustav se califică în meseria de lăcătuș. După o perioadă de peregrinări, se stabilește în Sighetu Marmației. Aici deschide un atelier de lăcătuș mecanic ”a cărui firmă de fier forjat (balaur cu cheie) este amplasată și astăzi pe clădirea de pe strada 22 Decembrie”, precizează cei de la Muzeul Maramureșan.
Broasca de poartă este confecționată manual și are un mecanism de funcționare clasic. ”Tăieturile din «floarea cheii» intră în niște uluce, ceea ce face broasca să fie aproape imposibil de deschis fără cheia originală. Ca tipologie, acest sistem a fost inventat de Robert Barron, în 1778, purtând numele de double-acting tumbler lock (încuietoare cu dublu efect)”, menționează sursa citată.
Broasca a intrat în 1975 în colecția secției de Istorie prin donația doamnei Ileana Repede, cea mai mică fiică a lui Varga Gustav.
Acum că îi știți povestea, sunteți invitați să descoperiți broasca în expoziția Muzeului Maramureșan!
Mai multe detalii, aici.
Informații și foto: Muzeul Maramureșan
CITEȘTE ȘI:
Toamna se numără… restaurările