O poartă maramureșeană va fi cioplită în cadrul Expoziției Mondiale din Dubai. Poarta va lua calea Emiratelor Arabe Unite, pornind din Maramureșul Voievodal în zilele care urmează.

Patru meșteri din Maramureș vor sculpta la Expoziția Mondială din Dubai (credit foto – Vlad Koblicica)
Poarta va fi cioplită de patru meșteri ai Școlii Rădăcinilor Străbune

Măriuca Verdeș, președinta Asociației Rădăcinilor Străbune din Călinești, a primit invitația de a participa la Expoziția Mondială din Dubai. O invitație lansată de dr. Daniela Popescu, fost președinte al Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO. Federație din care asociația din Maramureș face parte.

”Noi în cadrul Școlii Rădăcinilor Străbune încurajăm și promovăm meșteșugurile noastre tradiționale, așa că ne-am gândit dacă tot mergem la expoziție să arătăm exact cine suntem și ce facem”, spune Măriuca Verdeș. Așa că meșterii Mihai Bledea, Toader Muntean, Ioan Muntean și Vasile Gogotă vor ciopli în direct o poartă maramureșeană.

”Când se vor hodini, vor hori”

”Când se vor hodini, vor hori din ceteră, zongoră și dobă”, spune președinta Asociației Rădăcinilor Străbune. Alături de ei va cânta interpreta de muzică populară Ana Hossu. De asemenea, directorul Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației, Ioan Muntean, va picta pe sticlă, iar Ioana Bledea se va ocupa să prezinte meșteșugul femeiesc.

Așa va arăta în final poarta maramureșeană din Dubai
Poarta, înaltă de 2,25 m

Poarta este confecționată dintr-un stejar din Maramureșul Voievodal. Când întreb cât de bătrân a fost stejarul, răspunsul lui Mihai Bledea vine prompt: ”N-o fo nime la botez!”. Înaltă de 2,25 m, grea de peste 250 kg, poarta va fi sculptată pe ambele părți. ”Poarta este un simbol: prin ea Școala Rădăcinilor Străbune ajunge în Emiratele Arabe Unite, iar vizitatorii din întreaga lume veniți la Expoziția Mondială prin ea vor păși în Maramureș”, spune Măriuca Verdeș.

”Connecting Minds, Creating the Future”

Expoziția Mondială se desfășoară o dată la cinci ani, timp de șase luni, fiind unul dintre cele mai vechi (prima ediție a avut loc în 1851) și mai mari evenimente internaționale din lume (participă peste 190 de țări la această ediție). ”Este un festival pentru toți, un loc în care vizitatorii se pot simți minunat în timp ce experimentează, explorează, inovează sau pur și simplu găsesc oportunități, împărtășind idei și lucrând împreună”, se arată pe site-ul dedicat participării României la Expoziția Mondială din Dubai.

Ediția 2020 a World Expo are loc în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, cu întârziere de un an din cauza pandemiei. Tema este ”Connecting Minds, Creating the Future”. În total 34 de ediții ale Expoziției Mondiale au fost organizate sub diferite denumiri, România participând la 19 dintre ele. La World Expo 2020, România propune conceptul ”New Nature”, în încercarea de a restabili un nou echilibru global între om și natură.

Mai multe despre participarea României la World Expo 2020 găsiți aici.

Ramona-Ioana POP

Sursă foto: Măriuca Verdeș

 

CITEȘTE ȘI:
Măriuca Verdeș: ”Să nu avem pretenții, dacă nu am sădit nimic, să culegem roade”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.