Două vase pentru păstrarea tutunului, care întruchipează doi urși, au fost donate de calfă călătoare din Baia Sprie Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș în anii de început ai muzeului. Le prezintă azi muzeograf Oana Teremtuș.
Pe lângă obiectele clasice folosite pentru păstrarea și prelucrarea tutunului, în colecția Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, se află și două vase inedite. ”Este vorba despre două vase pentru păstrarea tutunului, unice în felul lor, confecționate de o calfă călătoare din Baia Sprie. Considerăm că această calfă a văzut astfel de recipiente într-unul din atelierele în care a lucrat în peregrinările sale prin centrele de olari din Imperiul Austriac. Calfele din breslele de olari din Baia Mare și Baia Sprie aveau datoria de a călători în cât mai multe ateliere de ceramică din imperiu, conform informației furnizate de Statutul breslei olarilor din cele două orașe. Informația este confirmată și de Cartea de călătorie a calfelor păstrată în Arhivele Statului”, explică Oana Teremtuș.
Odată întoarsă dintr-o astfel de călătorie, calfa din Baia Sprie a donat cele două obiecte muzeului băimărean. ”Vasele despre care vă vorbim întruchipează doi urși. În ambele cazuri, corpul vasului este lucrat la roata de olar, având formă cilindrică. Unul dintre ele are picioare, celălalt se sprijină direct pe bază. Gâtul vasului este înalt pentru a primi capacul care este realizat sub forma unui urs. În exterior, lutul a fost aplicat fără a fi finisat, astfel că se creează aspectul blănii de urs. Ochii și dinții sunt marcați cu smalț alb pentru a crea contrastul cu blana de culoare brun închis a ursului”, descrie muzeograful cele două obiecte.
Materialul integral poate fi studiat aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș