O casă tradițională veche din 1940, ”bijuterie a artei populare”, a fost descoperită în Cărbunari în 2019. Un an mai târziu a fost achiziționată. În aceste zile a început procesul de strămutare în Muzeul Satului din Baia Mare.

În urmă cu doi ani, reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș împreună cu dr. Ioan Marchiș, director al Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, identificau în teren, în localitatea Cărbunari, o casă veche din 1940. O casă ”foarte frumoasă și bine conservată, impresionantă prin tipul arhitectural unic, cu stâlpii prispei monoxili bigeminați, specific doar Țării Chioarului. Spunea atunci directorul Marchiș că o astfel de bijuterie a artei populare trebuie să își găsească locul în muzeul nostru”, precizează cei de la muzeul din Baia Mare.

Prin urmare anul trecut casa a fost achiziționată, iar în prezent au început lucrările de strămutare a ei în Muzeul Satului. ”Casa a fost construită în 1940, are dimensiunile 12.5m/6.5m și este compusă din două încăperi mari, despărțite de tindă. Starea de conservare este bună, iar în această săptămână a început etapa de demontare și reconstrucție în Muzeul Satului”, anunță sursa citată.

Aceasta este prima casă tradițională achiziționată și reconstruită în muzeu după 1990.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
O fierărie din Giulești, primul obiectiv reconstruit în Muzeul Satului în ultimii 20 de ani
Muzeul Satului | Bine ați venit în ”Casa Gaie”, veche din 1847!
Casa-Școală din Giulești a fost construită în 1794 și mutată în Muzeul Satului în 1977

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.