A doua jumătate a acestui an va aduce mai multe schimbări pentru pensionarii din județul Maramureș. O parte din noile modificări la noua lege a pensiilor au intrat în vigoare la 1 ianuarie, însă cele mai multe vor fi în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Referitor la pensia de invaliditate, în conformitate cu Legea nr. 360/2023, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, Casa Judeţeană de Pensii Maramureş anunță că de la data mai sus amintită pensia de invaliditate NU mai este recunoscută ca perioadă asimilată stagiului de cotizare, legea având un puternic caracter contributiv.

„Ca o consecinţă, în situaţia recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024, perioada în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate NU va intra în calculul punctelor de stabilitate. Aşa cum este prevăzut în lege, stagiul minim de cotizare contributiv pentru acordarea pensiei de limită de vârstă este de 15 ani. Cu toate acestea, dacă o persoană care a beneficiat o perioadă mai mare de pensie de invaliditate nu va îndeplini condiţia stagiului minim de cotizare contributiv şi ajunge la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, NU riscă pierderea unui beneficiu.

În astfel de situaţii, persoana în cauză trece – din oficiu – în categoria pensionarilor pentru limită de vârstă şi îşi pastrează cuantumul şi numărul total de puncte realizat aferente pensiei de invaliditate.
Totodată, ca o noutate, legea prevede posibilitatea ca beneficiarul unei pensii de invaliditate să opteze pentru acordarea pensiei anticipate, până la împlinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei de limită de vârstă”, concluzionează director Executiv al Casei de Pensii Maramureș, Onea Lucica.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.