Reguli mai stricte pentru furnizorii de servicii sociale

Din acest weekend se aplică Legea 100/2024, care modifică asistența socială din România și aduce multe schimbări, în sensul în care vom avea o reglementare mai clară a celor care vor putea oferi astfel de servicii. Din noua lege au fost eliminați operatorii economici cu scop lucrativ, care nu mai pot desfășura astfel de activități. Tot în noua lege se precizează că monitorizarea centrelor sociale se va putea face și de către ONG-uri.

Potrivit noii legi, Registrul electronic unic al serviciilor sociale se publică pe pagina de internet a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în format Excel, și conține date despre furnizorii de servicii sociale acreditați și serviciile sociale licențiate: „Registrul electronic unic al serviciilor sociale conține următoarele informații despre furnizorii de servicii sociale acreditați date de identificare a furnizorului de servicii sociale: denumire, cod unic de înregistrare, cod SIRUTA, adresă, persoană de contact, adresa paginii de internet, decizie acreditare, data acreditării inițiale, serie și număr certificat de acreditare, situație: radiere/retragere, fotocopie după documentul de înființare din care reiese componența organelor de conducere cu responsabilități de reprezentare, membrii fondatori ai asociației/fundației, sau, după caz, copie a certificatului constatator de la registrul comerțului din care să reiasă că operatorul economic a fost înființat în conformitate cu prevederile legale în materie, că are cuprinse în actul constitutiv activitățile de servicii sociale specifice prestate, că mandatul administratorului este valabil, precum și documentul care atestă cine este persoana cu atribuții de răspundere pentru serviciile sociale prestate, dacă prin fișa postului a fost desemnată și o altă persoană alături de administratorul operatorului economic”.

Registrul electronic unic al serviciilor sociale va mai conține, pentru fiecare serviciu social,
date de identificare- furnizorul de servicii sociale, denumirea serviciului social, codul serviciului social, tipul serviciului social, adresa serviciului social, codul SIRUTA, perioada de valabilitate a licenței de funcționare provizorie, perioada de valabilitate a licenței de funcționare, numărul și seria licenței de funcționare, data deciziei de relicențiere, numărul și seria licenței de relicențiere, denumirea instituției care a eliberat licența de funcționare, adresa paginii de internet, capacitatea aprobată pentru fiecare serviciu social.

„Registrul electronic unic al serviciilor sociale este interoperabil cu Registrul național de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale, iar ambele registre sunt parte din sistemul informatic național de asistență socială. Certificatul de acreditare ca furnizor de servicii sociale și licența de funcționare a serviciului social se tipăresc în formate tipizate, cu semne distinctive de identificare, conform modelului care se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 118/2014, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul de acreditare nu acordă furnizorului de servicii sociale dreptul de a acorda servicii sociale înainte de obținerea licenței de funcționare provizorii/licenței de funcționare”, se precizează în noua lege.

Acreditarea furnizorului de servicii sociale presupune asigurarea de către agenția județeană pentru plăți și inspecție socială a consilierii inițiale a solicitanților care doresc să devină furnizori de servicii sociale, depunerea cererii de solicitare a acreditării, evaluarea, în baza condițiilor legii, realizarea evaluării în teren, aprobarea sau respingerea cererii de acreditare, eliberarea certificatului de acreditare sau, după caz, a notificării de respingere a cererii de acreditare, înregistrarea în Registrul electronic unic al serviciilor sociale.

Acreditarea ca furnizor de servicii sociale se realizează numai dacă, la data depunerii cererii, solicitantul se angajează că, în termen de maximum 2 ani de la data obținerii certificatului de acreditare, va avea cel puțin un serviciu social licențiat.

Certificatul de acreditare se acordă pe perioadă nedeterminată în situația în care furnizorul de servicii sociale nu are cel puțin un serviciu social licențiat, se emite decizia de retragere a acreditării, iar furnizorul de servicii sociale este radiat din Registrul electronic unic al serviciilor sociale. Furnizorul de servicii sociale poate relua procedura de acreditare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.