În Dragomirești vom avea cât de curând replica bisericii din lemn care a fost mutată de la Dragomirești la Muzeul Satului din București, construită în anii 1750….

„Este vorba despre un ansamblu muzeistic (grup de 4 case din lemn, vechi de peste 100 de ani, biserică de lemn și se pare că și o ferărie/caucie) care au fost achiziționate din Dragomirești, demontate și pregătite pentru amplasare pe un teren al UAT Dragomirești aproape de Muzeul Tărăncii. Nu s-a stabilit încă cum se va numi noul complex muzeistic…… Probabil se va consulta consiliul local”, spun oficialii Primăriei Dragomirești, pentru eziarultau.

Potrivit informațiilor furnizate de către Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” București, „biserica are un plan dreptunghiular încheiat printr-o absidă cu cinci laturi. Lăcașul de cult se ridică pe o temelie joasă din piatră de râu, are pereții din bârne de molid dispuse orizontal, încheiate în „coadă de rândunică“ și acoperiș cu învelitoare din șindrilă fasonată. Meşterii dulgheri au utilizat la edificarea sa aceleași tehnici constructive prezente la casele şi anexele din gospodăria țărănească, conferind astfel o excepțională unitate stilistică arhitecturii din zonă”.

SURSA FOTO: Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” București

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.