În 12 iunie, între orele 17.00 și 00.15, cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor, suntem cu mic, cu mare invitați ”la o plimbare cosmică, prin cel mai frumos și mai sigur loc de promenadă pe care l-am găsit pe harta timpului scurs de la Big-Bang: Calea Lactee”. Aceasta este oferta planetariului băimărean, departament al Muzeului de Științe Astronomice.

Pentru această aventură e nevoie de ”două piese mici de sticlă”, prin care vom scruta acoperișul lumii, lansându-ne apoi în aventura spațială, de pe un cosmodrom virtual ”De la Terra către Univers”, navigând prin ”Sistemul Solar” și – nu în ultimul rând – vom cerceta misterioasa materie întunecată: ”Fantoma Universului”.

”Am putea, odihnindu-ne pe o bancă de date, să ascultăm și poveștile bătrânilor înțelepți despre cer și stele. Urmează vizionarea – pixel cu pixel – a unor filme documentare cu tematică astronomică, iar în cadrul atelierelor spontane, vom desena și colora, vom construi și demola, în două cuvinte: vom experimenta!”, vin cu detaliile reprezentanții planetariului.

Hai că recapitulăm ca să nu ne rătăcim:
17.00 – 00.15: spectacole de planetariu (17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00);
17.00 – 23.00: vizitare expoziții;
17.00 – 22.00: atelier educațional (desenăm, colorăm, experimentăm);
17.00 – 22.00 filme documentare tematice.

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost inițiată în 2005 de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Cu prilejul acestui eveniment, muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Naționala a Muzeelor, membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO).

Sursă informații și foto: Planetariul Baia Mare, Noaptea Muzeelor

CITEȘTE ȘI:
Noaptea Muzeelor | Lemn, broderie, muzică și un sat cum altul nu-i
Noaptea Muzeelor | Minerale, timbre, filme și… dinozauri
Noaptea Muzeelor | De la vestigii arheologice la minerit, de la aparatul de fotografiat la ”Tot înainte!”
Noaptea Muzeelor | Felinare și jucării, opaițe și fotografii, documentare și o plimbare de seară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.