Noaptea Muzeelor la Sate, ruta din Maramureș

Noaptea Muzeelor la Sate are loc în premieră mâine, 2 septembrie. Inclusiv în Maramureș. ”Noaptea Muzeelor la Sate ar trebui să fie acel proiect care să schimbe sensul drumurilor voastre zilnice, să părăsiți orașele și să vă duceți în România frumoasă, tihnită, așezată, rânduită, sănătoasă, înțeleaptă”, explică cei de la Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Peste 160 de obiective din 37 de județe s-au înscris la prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate. ”Lumea satului românesc va deschide pe 2 septembrie o ușă care vă va purta într-o lume unde există povești, oameni, colecționari, obiecte, case, locuri uimitoare. Imediat veți intra într-o stare de bucurie pură, relaxare și poftă de viață”, se arată în postarea celor de la Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Pe harta evenimentului figurează și județul Maramureș.

Între orele 10.00 și 18.00 puteți vizita Biserica de lemn „Zămislirea Sfintei Ana” din Coruia. ”A fost construită, după toate documentele, în anul 1794, însă după noile cercetări efectuate de istoricul George Cadar și deslușirea unor inscripții runice, s-a descoperit ca data construcției anul 1444, 1794 fiind doar anul strămutării ei din locul numit Pindar”, se arată pe site-ul Nopții Muzeelor la Sate.

Între aceleași ore puteți descoperi și Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Culcea. Datează din 1720. ”Ce o face deosebită e un element întâlnit mai rar, respectiv stâlpii trigemănari situați de o parte și de alta a pridvorului, dar și la mijloc”, menționează sursa citată.

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Săcălășeni este o altă escală din Maramureș pe ruta Nopții Muzeelor la Sate. Conform prezentării, ”datează, potivit tradiției, din anul 1442 și a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea, după cum ne dezvăluie inscripția de sub balconul unde era corul bisericii”. Va putea fi vizitată între orele 10.00 și 18.00.

Între orele 18.00 și 23.30 Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” din Șișești își deschide porțile. Ansamblul muzeal evocă personalitatea lui Vasile Lucaciu, supranumit Leul de la Şişeşti (1852 – 1922), cunoscut luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Vasile Lucaciu şi familia sa au locuit aici aproape 30 ani.

Casa Memorială „Dr. Ilie Lazăr” din Giulești va putea fi mâine vizitată între orele 18.00 și 22.00. Este un monument de arhitectură tradiţională, specifică caselor nemeșești/ boierești. A fost construită în 1826. ”În această casă, la invitația marelui patriot Ilie Lazăr, la 28 noiembrie 1918 s-au adunat delegațiile maramureşene pentru a pleca în Alba Iulia, unde la 1 Decembrie 1918 se va semna pentru vecie unirea Maramureşului cu Ţara mamă”, informează sursa citată. Casa este conservată şi restaurată in situ și păstrează o parte din obiectele aparținând familiei Lazăr aflate în interiorul locuinței în momentul achiziționării.

Casa Martirilor de la Moisei. ”Aici au fost ucişi de către trupele maghiare în retragere, la 14 octombrie 1944, 39 de ţărani români şi 3 evrei din judeţele Mureş, Cluj şi Maramureş”, se arată în prezentarea obiectivului. Sunt expuse obiecte personale şi fotografii ale victimelor. În locul unde inițial a fost ridicată o troiţă de lemn, a fost ridicat ansamblul monumental al sculptorului Vida Géza, format din 12 figuri de piatră aşezate în cerc, două cu chipuri omeneşti şi celelalte purtând măşti tradiţionale maramureşene. Casa Martirilor va fi deschisă mâine între orele 18.00 și 23.30.

Casa Memorială „George Pop de Băsești” ”a fost construită în anii 1885 – 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întâlnire a multor personalităţi transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ion Raţiu, Teodor Mihali şi alţii”, se arată în prezentarea obiectivului. Sunt valorificate expoziţional piese originale cu caracter istoric şi memorial aparţinând lui George Pop de Băseşti (1835-1919), fruntaş al luptei pentru unirea Transilvaniei cu România, preşedintele Partidului Naţional Român şi al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918). Casa din Băsești va putea fi vizitată mâine între orele 18.00 și 23.30.

Ca să înțelegem mai bine cum a luat naștere Cimitirul Vesel, trebuie întâi să poposim la Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș” din Săpânța. ”Interiorul este amenajat în spiritul tradiţiei locale. Sunt expuse zeci de sculpturi în basorelief pictate, specifice creaţiei artistului. În curte se păstrează atelierul său, în care urmaşii îi continuă meşteşugul”, precizează sursa citată. În cadrul evenimentului dedicat Nopții Muzeelor la Sate vor avea loc ateliere de storytelling și sculptură. Orar eveniment: 18.00 – 22.00.

Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș” din Săpânța

”Noaptea Muzeelor la Sate ar trebui să fie acel proiect care să schimbe sensul drumurilor voastre zilnice, să părăsiți orașele și să vă duceți în România frumoasă, tihnită, așezată, rânduită, sănătoasă, înțeleaptă. Să onorăm acei oameni entuziaști și necunoscuți, acele organizații pline de suflete și minți creative care încearcă să țină în viață nu numai case și monumente din trecut, ci și memoria noastră istorică și culturală”, vin cu un ultim argument organizatorii.

Mai multe detalii despre obiectivele din Maramureș, aici.

Sursă informații și foto: Noaptea Muzeelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.