Anca Pătrășcoiu

În 3 august 1984, băimăreanca Anca Pătrășcoiu câștiga prima medalie olimpică din istoria înotului românesc. Bronz la 200 m spate, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.

Bronz la 200m spate

3 august 1984. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Anca Pătrășcoiu cucerește medalia de bronz în proba de 200 m spate, cu timpul 2’13”29. ”La vârsta de 16 ani și prima participare la JO, Anca Pătrășcoiu a fost depășită în finala olimpică de Jolanda De Rober (2’12”38) din Olanda și de Amy White (2’13”04) din SUA”, menționează cei de la Muzeul Sportului. Anca s-a clasat pe locul 5 la 100m spate și pe poziția 16 la 400m mixt la aceeași ediție de Jocuri Olimpice.

A început înotul la 9 ani

Anca Pătrășcoiu (născută în 17 octombrie 1967 în Baia Mare) a început înotul la 9 ani, la Clubul Sportiv Municipal Baia Mare, sub îndrumarea antrenorului emerit Gheorghe Demeca. A câștigat primul titlu național la 14 ani, iar la 17 ani neîmpliniți a cucerit prima medalie olimpică din istoria înotului românesc.

În palmaresul sportivei, conform documentarului ”Maramureșul sportiv” realizat de Ion P. Pop, mai figurează argint la Campionatul European din 1987, două medalii de aur la Universiada din 1987, două locuri I la Jocurile Bunăvoinței în 1986. De asemenea, a câștigat două medalii de argint la Campionatul European de juniori în 1982. Are în palmares numeroase titluri naționale la juniori și seniori.

S-a retras din activitatea competițională în 1990, după care a devenit antrenor de înot. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

”Primul vis a fost atins”

”Când Anca Pătrășcoiu a câștigat prima medalie olimpică a acestei discipline, la Los Angeles 1984, primul vis a fost atins. Ambiția antrenorului Demeca, cel care a pus bazele școlii de la Baia Mare, de a confirma valoarea înotătorilor români, s-a împlinit la Seoul 1988 unde o altă elevă de-a sa, Noemi Lung, urca de două ori pe podiumul olimpic”, reconstituie povestea cei de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Sursă informații și foto: COSR

CITEȘTE ȘI:
Natație – Masters | Patru sportivi de la Flykick Baia Mare, la Campionatele Mondiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.