Sursă foto: University of Utah

Andrei Ungur practică înotul de (foarte) mic copil. Sport pe care a început să îl practice în Baia Mare. În decembrie 2023 a participat la prima sa competiție continentală majoră: Campionatul European de înot în bazin scurt, seniori. Unde a cucerit medalia de bronz la 100m spate. Ținta pentru 2024 este deja conturată: Mondialele în bazin scurt din Budapesta. Iar visul?! Nu poate fi altul decât Jocurile Olimpice…

Cariera a început cu medalii la concursuri mici…

”M-am apucat de înot la o vârstă fragedă, 4-5 ani. În Baia Mare. Prima mea legitimare a fost la CSM Baia Mare, club pentru care am reușit să aduc niște medalii de la concursuri mai mici”, așa începe povestea lui Andrei Ungur. Maramureșeanul care, în decembrie anul trecut, câștiga pentru România medalia de bronz în finala probei de 100m spate la Campionatul European de înot în bazin scurt, seniori.

… și a continuat cu o bursă la Universitatea din Utah

În 2018, Andrei Ungur a plecat în SUA pentru că dorea să facă în continuare înot, dar să și urmeze cursurile unei facultăți. ”Știam că acolo voi fi susținut și apreciat pentru calitățile mele pe plan sportiv. Eram conștient că dacă vreau să fac o facultate în Cluj-Napoca sau în orice alt oraș din țară nu voi putea, deoarece ar fi trebuit să lucrez ca să îmi permit chiria și mâncarea…”, explică Andrei.

În SUA a beneficiat de o bursă completă la Universitatea din Utah. ”Am fost impresionat de diferitele culturi întâlnite, dar și de condițiile oferite tuturor sportivilor”, mărturisește Andrei, care admite că s-a adaptat ușor la viața în America. A studiat Film & Media Arts și a concurat la competiții universitare, îmbinând două pasiuni. ”Mi-am dat seama că, după ce mă las de înot, vreau să văd lumea, să filmez și să fac fotografii animalelor sălbatice. Poate după ce acumulez niște experiență reușesc să lucrez pentru National Geographic Wild”, ne face părtași Andrei la visul lui. Unul din ele.

Sursă foto: University of Utah
”Bazinul scurt necesită întoarceri excepționale”

Campionatul European de înot în bazin scurt, seniori, din decembrie 2023 a fost prima competiție continentală majoră la care Andrei a participat. Și i-a adus cea mai importantă performanță de până acum: medalia de bronz la 100m spate. A înotat cele patru lungimi de bazin în 50,04. Fiind la egalitate cu italianul Lorenzo Mora. Pe prima treaptă a podiumului s-a clasat francezul Mewen Tomac (49.72). Pe locul II s-a situat Yohann Ndoye-Brouard (49.96), francez și el.

”Bazinul scurt necesită întoarceri excepționale, iar în cel lung nu sunt chiar așa de importante. Bazinul scurt mă avantajează pentru că vreme de cinci ani de zile m-am antrenat și am concurat în SUA, unde au predominant bazine scurte”, explică performerul.

Sursă foto: FRNPM
”Sunt mândru că am reușit să-mi reprezint țara și la un nivel așa de înalt”

Ce a însemnat această medalie de bronz? ”Vineri seara mi s-a părut ca un film și va rămâne cu siguranță în cărți și în sufletele noastre până in vecii vecilor. Emoțiile tuturor au însemnat lumea pentru mine, în timp ce această medalie arată doar niște muncă «un miez» dificilă”, scria la cald Andrei pe contul de socializare la momentul respectiv. Acum completează pentru eZiarultău: ”În spatele bronzului de la Europenele din 2023 stau multă muncă, dedicare și uneori chiar și bătaie de cap. Sunt mândru că am reușit să-mi reprezint țara și  la un nivel așa de înalt”.

Iar după bucuria bronzului continental, pentru Andrei a mai urmat o bucurie: sărbătorile de iarnă în Maramureș. ”Să-mi petrec Crăciunul acasă a fost grozav! De cinci ani încoace nu am mai avut ocazia și chiar îmi era dor”, admite Andrei.

Alături de fratele său și de Philgas Soit – antrenor U Cluj
”Ținta principală în 2024 este Campionatul Mondial de natație în bazin scurt din Budapesta”

Acum locuiește în Firiza, este legitimat la Universitatea Cluj și se antrenează în Baia Mare cu fratele lui, Cătălin Ungur. ”Îmi place să fiu antrenat de fratele meu, considerăm că facem o echipă bună. Ținta principală în  2024 este Campionatul Mondial de natație în bazin scurt din Budapesta”, spune Andrei.

Care mărturisește că în toți acești ani de când  practică înotul s-a infiltrat și tentația abandonării sportului de performanță: ”Cu siguranță au fost și momente când am vrut să renunț. Dar am ascultat de cei experimentați care mi-au spus că există în mine potențial”. Și așa a mers mai departe. Spre bronzul european. Ce urmează? ”Visul meu este să ajung cât mai sus în topul sportivilor. Visez și la Jocurile Olimpice, dar încerc să fiu realist…”

 

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: arhiva personală Andrei Ungur

CITEȘTE ȘI:
Natație | Andrei Ungur: ”Emoțiile tuturor au însemnat lumea pentru mine” | video, foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.