”Chiar dacă muzeul este un sat al satelor, el nu are meleaguri, nu are adresă, nu are vecini și indică doar ancestralitatea noastră”, spune dr. Ilie Gherheș, șef secție Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Cel care prezintă azi povestea Casei Pălăguță din Desești: ”în fapt o casă de locuit, construită în prima jumătate a secolului al XIX -lea, o construcție «cu două încăperi și pipniță», adică cu casă și tindă și pivniță sub camera mare.”

Obiectivul a fost identificat în teren în 1979 de muzeograf Janeta Ciocan, pentru ca în 1980 să fie strămutată în muzeu de către echipa coordonată de restauratorul Gheorghe Dâmb. ”Pe Dealul Florilor respectiva casă a fost ridicată întocmai cu situația ei inițială, adică peste pivniță și fundație, făcute din piatră de râu, cu grosimea zidului de aproximativ 50 de cm”, menționează dr. Ilie Gherheș.

”Obiectivul a prezentat interes deosebit în primul rând datorită pereților din lemn de ulm, un material mai rar în zonă, ciopliți pe patru fețe, iar îmbinarea pereților și chiotorilor făcându-se în unghiuri drepte. Acoperișul este în patru ape, cu corni lungi de șase metri, îmbinați la rândul lor direct pe grindă, iar dranița a fost și este de brad, lungă de 0,80 metri, bătută la un rând. În camera de locuit exista un cuptor cu vatră deschisă, poziționat în dreapta ușii, realizat din lespezi de piatră, zidite cu pământ. Fumul era condus în tindă prin horn «la băbuie», de unde apoi «urca pe gura podului». Sistemul de iluminat era asigurat de către ferestre, de lumina din vatră și de o lampă cu petrol”, vin detaliile din partea muzeografului.

Acesta subliniază că ”tezaurul de neprețuit al acestei case îl reprezintă poveștile generațiilor care au viețuit din ea. Există o «dulceață a satului», așa cum există o «dulceață a copilului», pentru că istoria s-a «ales» la sat și se reculege la oraș, în muzee și în sufletele noastre tânguite. Satul rămâne, oarecum, un fel de purgatoriu remanent, prin bunul simț și prin cei șapte ani de-acasă”.

Povestea integrală a Casei Pălăguță din Desești, spusă de dr. Ilie Gherheș, o găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
O casă tradițională din Țara Chioarului se mută din 2021 la Muzeul Satului
Casa-Școală din Giulești a fost construită în 1794 și mutată în Muzeul Satului în 1977
Muzeul Satului | Bine ați venit în ”Casa Gaie”, veche din 1847!
O fierărie din Giulești, primul obiectiv reconstruit în Muzeul Satului în ultimii 20 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.