Prima săptămână a atelierelor de vacanță la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară (ajunse la a patra ediție) s-a bucurat de vreme bună, asortată cu multă voioșie, cu meșteri populari dornici să transmită celor mici din priceperea lor și cu prichindei veseli nevoie mare și de o hărnicie impresionantă.

Și a fost prima zi…

Ediția din acest an a atelierelor de vacanță a început cu o experiență creativă. ”După ce și-au ales fiecare uneltele de lucru, micuții drăgălași au urmărit cu atenție demonstrațiile meșterilor populari și au început lucrul. Învățăceii au <<furat>> din îndemânarea și priceperea meșterilor, reușind astfel să realizeze căciulițe, năsturei cusuți pe etamină, brățări din mărgele, păpușele, lănțișoare împletite etc.”, povestesc organizatorii. Stela Szilaghi, Ana Mețenti, Maria Brete, Valeria Chiuzbăian, Mariana Grigor sunt cele care au împărtășit din meșteșugul lor cu cei mici, aceștia din urmă dorind să realizeze – fiecare după iscusință și imaginație – câte un obiect micuț numai bun de dăruit celor dragi.

Jocuri din copilăria de altădată

”Cine crede că pruncii de azi nu se știu juca? Pe noi ne-au surprins cu câtă dezinvoltură și bucurie au intrat în jocurile de altădată dar și prin propunerile lor de jocuri. Mai greu a fost să accepte să le zicem <<prunci>> sau <<pruncuți>> (ba că sună ca demult, ba că e țărănește) dar cum-necum au trecut peste asta. Ba s-au distrat copios când am început să vorbim țărănește în ciuda regulilor de vorbire literară și să nu vă supărați pe noi dacă acasă o să-i auziți palatalizând consoanele că or face-o în glumă și în joacă”, spune muzeograful Ștefan Florian povestea primului atelier dedicat jocurilor copilăriei din această vară. Să vă spunem câteva dintre cele care au făcut deliciul celor mici în această săptămână: ”Țară, țară, vrem ostași”, ”De-a untuțu” , ”Joaca de-a minja”. Pe săptămâna viitoare se pregătesc alte jocuri, dar nu se schimbă registrul de bucurie simplă și senină.

Cine știe cum se fac păpușelele din fibre?!

A treia zi de atelier a fost din nou dedicată creativității, ghizi fiind din nou Stela Szilaghi, Ana Mețenti, Maria Brete, Valeria Chiuzbăian și Mariana Grigor. ”Copilașii au venit cu mic cu mare să lucreze alături de meșteri cele mai frumoase amintiri din vacanța de vară. Au pornit de la cusăturile în cruce, realizate meșteșugit și cu multă dăruire, apoi au învățat să realizeze păpușele din fibre. Le-au accesorizat cu câte o căciuliță drăgălașă și cu câte un coșuleț cu flori, pe care le-au lucrat cu atenție și cu mult drag”, povestesc Oana Teremtuș și Gabriela Filip de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară.

Distracția continuă la Muzeul Satului și săptămâna viitoare: marți și joi sunt programate atelierele creativ, iar miercuri e ziua dedicată jocurilor copilăriei. Atelierele au loc între orele 10.00 și 12.00, în aer liber, la Muzeul Satului. Înscrieri se pot face telefonic (0262-276895), prin e-mail (contact@etnografie-maramures.ro) sau personal la muzeu (Baia Mare, str. Dealul Florilor nr. 1).

🌞 Mai multe detalii și imagini de la atelierele de vacanță găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.