Dacă încăpățânarea ploii ține azi vizitatorii departe de ulițele satului de pe Dealul Florilor, atunci reprezentanții Muzeului Satului invitația unui tur virtual în Casa Bozânta Mare – ”una dintre cele mai frumoase căsuțe din muzeul nostru”.
Casa Bozânta Mare, ce provine din Țara Chioarului, este cunoscută în zonă sub denumirea de ”Casa Gaie” și datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, mai precis din 1847. ”Potrivit informațiilor primite pe teren, aceasta a aparținut unei familii bogate, care a donat-o comunității pentru a fi folosită ca lăcaș de cult în momentul în care biserica din sat a ars”, spun reprezentanții Muzeului Satului.
Construcția a fost descoperită în 1979 în Bozânta Mare, iar reconstrucția ei în muzeu a avut loc în 1981. ”Datorită valorii istorice și a rolului important pe care l-a avut în viața comunității locale, aceasta a prezentat un mare interes pentru specialiștii muzeului nostru”, precizează aceeași sursă.
Casa cuprinde trei încăperi: tinda, camera de locuit și ”camera curată”. Pe grindă poate fi observată și astăzi inscripția: ”Această casă s-au făcut în iunie 11 zile, scrisam Tămaş Ion în 1847. Tămaş Onuţ meşter”.
Specialiștii muzeului băimărean vin și cu descrierea: ”Casa a fost construită din lemn de stejar fasonat, cu barda, pe patru feţe şi încheiat în <<cheutori drepte>>. Prispa casei se întinde pe toată lungimea construcției și prezintă şapte stâlpi ornamentaţi, ce au la mijloc forme volumetrice geometrizante care duc privitorul cu gândul la o floare de lalea nedeschisă, stâlpi care se prind de cunună cu ajutorul <<chituşilor>>. Acoperișul în patru ape are învelitoarea din snopi de stuf aranjați în straturi și legați între ei”.
Sursă informații și foto: Muzeul Satului