Florile de mină ale Maramureșului au călătorit, începând din anul 1982, prin orașe din opt țări europene, în cadrul a 45 de expoziții temporare, informează cei de la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare.

”Activitatea de valorificare expozițională a patrimoniului muzeal deținut – de peste 20.800 de piese – s-a realizat, în cei aproape 45 de ani de activitate, prin organizarea a 195 de expoziții, la sediul instituției, la muzee partenere din țară, iar 45 dintre acestea au fost organizate în străinătate, în opt țări europene”, informează reprezentanții muzeului băimărean.

Prin intermediul a 45 de expoziții temporare, începând cu anul 1982, florile de mină din județul Maramureș au ajuns în diverse orașe din opt țări europene. Prima expoziţe în străinătate a fost vernisată în 1982, la Casa de Cultură din Viena. ”Succesul acesteia a fost momentul care a deschis drumul spre organizarea unei serii de expoziţii din Austria: Graz, Viena, Linz (1984), Klagenfurt, Innsbruk, Bramberg, Kindberg, Dornbirn (1985), Salzburg (1986)”, rememorează cei de la Muzeul Județean de Mineralogie.

Anul 1990 a adus o nouă premieră: prima expoziţie în incinta unei universităţi, şi anume Universitatea din Miskolc (Ungaria).

De asemenea, muzeul băimărean a bifat cu succes participarea în cadrul unor manifestări de prestigiu din domeniul ştiinţelor naturii: Bursa Internaţională de Minerale din München (Germania, 1990) şi Bursa de Minerale din Lyon (Franţa, 1991).

A urmat o nouă serie de expoziţii în Austria, ca urmare a succesului din anii anteriori: Kindberg (1991), Bramberg (1992), Dornbirn și Linz (1993).

Franţa a avut parte de cea mai lungă perioadă în care “florile de mină” ale Maramureșului au putut fi admirate în Orleans, Paris (1995), Dijon, Auxerre, Grenoble, Bourges, Troyes, Lyon (1996), Dijon (1999) și Sisteron (2002).

Monaco (2004) a fost gazda cea mai luxoasă, atât din punct de vedere al locaţiei, cât și al participanţilor – la venisajul din Muzeul Oceanografic Monaco, oaspete deosebit a fost prinţul moştenitor Albert de Monaco”, mărturisesc reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie.

Germania a fost o altă gazdă specială a florilor de mină maramureșene, acestea poposind în Konigsee (2001), Freiberg (2002) și München din nou (2016).

Cu ocazia Zilei Naționale a României, în 2007, Muzeul Județean de Mineralogie a fost prezent în Bruxelles (Belgia) nu cu una, ci cu două expoziţii: la sediul general NATO şi la Sala Concert Noble, spaţiu adiacent al Ambasadei României din Bruxelles.

”O altă invitaţie specială a fost primită de la Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, unde am organizat la Haga o expoziție în anul 2008. O surpriză deosebită a fost invitaţia primită de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Chişinău, Republica Moldova, unde exponatele noastre au fost foarte apreciate. Ungaria este ţara unde au fost organizate zece expoziții, de-alungul timpului, în două serii, după cum urmează: Miskolc (1990), Budapesta (2005), Szolnok, Budapesta, Sopron (2006), Debrecen (2007) şi Nyirbator (2014), Zalaegerszeg, Kaposvar (2015), Pecs (2016)”, precizează aceeași sursă.

Expoziția temporară ”Cu Muzeul prin lume” (care poate fi admirată din 17 septembrie în holul de la intrarea în Consiliul Județean Maramureș) își propune să dezvăluie parcursul expozițional al muzeului pe teritoriul Europei. Sunt prezentate o serie de afișe aparținând unora dintre cele mai importante expoziții organizate în străinătate, o scurtă prezentare a activității și o hartă cu locurile în care Muzeul de Mineralogie a organizat expoziții în țările europene.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.