Muzeul Județean de Mineralogie | Peste 7.000 de vizitatori în 2020; în 2019 fuseseră aproape 28.000

2020 a fost unul atipic pentru toată lumea, un an al schimbării permanente și al adaptabilității. Provocarea cea mai mare a lui 2020 în cultură a reprezentat-o redefinirea legăturii cu publicul. Cei de la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare schițează o retrospectivă a anului care a trecut, așa cum s-a simțit el, din lumea florilor de mină…

2020 a început cu ”Ultimii dinozauri din Transilvania”

2020 a început promițător la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”, dat fiind că expoziția temporară ”Ultimii dinozauri din Transilvania” a revenit în Baia Mare. ”O expoziție ce a avut un succes răsunător în anul 2016, an în care am înregistrat un record de vizitatori”, precizează reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie. Vernisajul a avut loc în februarie, urmând ca expoziția să poată fi vizitată până la sfârșitul lunii iunie. Tot contextul special al lui 2020 a făcut ca… dinozaurii să rămână în Baia Mare până în 2021.

Un alt vernisaj, de data aceasta la început de martie și în Tulcea, a figurat în calendarul celor de la Muzeul Județean de Mineralogie. Este vorba despre expoziția temporare ”Minerale și asociații minerale din România”, eveniment găzduit în Casa Avramide, o clădire de patrimoniu a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”.

Propunerile de clasare pentru 195 de piese din patrimoniul muzeului

Începând din 12 martie, activitatea cu publicul a fost sistată ca urmare a declarării stării de urgență pe teritoriul României, urmând a fi reluată începând cu 15 mai. Răstimp în care reprezentanții muzeului au ținut legătura cu publicul prin intermediul site-ului și al contului de socializare. Și nu numai: ”s-a demarat și finalizat acțiunea de identificare și realizare a documentației necesare în vederea clasării unor eșantioane minerale din patrimoniul Muzeului de Mineralogie în categoriile fond și tezaur ale patrimoniului național. Practic, această activitate a constat în realizarea sau actualizarea fișelor de evidență analitică, a rapoartelor de expertiză și a cererilor de clasare, finalizarea dosarului cu propunerile de clasare a 195 de piese din patrimoniul Muzeului și transmiterea lui pentru aprobare prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș la Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor Publice din România, din cadrul Ministerului Culturii”, explică reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie.

Privind înapoi spre întreg anul 2020, de altfel, reprezentanții muzeului consideră că ”probabil cea mai importantă dintre activitățile culturale prestate a fost întocmirea și transmiterea către Ministerul Culturii, via Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, a documentației (peste 800 de pagini), reprezentând propunerea pentru clasarea în patrimoniul cultural național mobil, a 195 de piese (183 la categoria fond și 12 la categoria tezaur), ceea ce va reprezenta o creștere a patrimoniului muzeal clasat cu 220%”.

Expoziții, vernisaje și niște stări de urgență și alertă

În 20 mai, odată cu ridicarea stării de urgență și intrarea în starea de alertă, muzeul s-a redeschis. Ceea ce a presupus luarea unor măsuri menite să ofere o experiență de vizitare în siguranță pentru cei care au trecut pragul muzeului. ”În perioada următoare activitatea cu publicul a muzeului s-a defășurat în condițiile impuse de lege, respectiv cu limitarea numărului de persoane în incintă, urmând ca, în intervalul 12 noiembrie – 10 decembrie, activitatea cu publicul să fie din nou sistată, din cauza creșterii riscului epidemiologic la nivel local, instituindu-se o carantinare zonală”, specifică sursa citată.

În iulie, expoziția itinerantă națională ”Minerale și asociații minerale din România” a fost depanotată de la Casa Avramide din Tulcea și transportată la Constanța, unde a fost panotată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. Expoziția a fost vernisată în 16 iulie, putând fi vizitată până în 13 octombrie.

”Minerale și asociații minerale din România”, la malul mării

În septembrie a fost deschisă expoziția temporară ”Cu Muzeul prin lume”, cu afișe provenind de la cele mai importante expoziții realizate de muzeu în diferite țări din Europa. Această expoziție a fost panotată în holul Consiliului Județean Maramureș, unde a putut fi vizionată până în 26 noiembrie.

”Cu Muzeul prin lume”

Octombrie a însemnat o nouă deplasare în țară a echipei Muzeului Județean de Mineralogie care se ocupă de expoziția itinerantă ”Minerale și asociații minerale din România”. A avut loc depanotarea și transportul acesteia de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța la Bârlad, acolo unde a fost panotată și, în 16 octombrie, a fost vernisată la sediul Muzeului ”Vasile Pârvan”, acolo unde va rămâne până în februarie.

Expoziția itinerantă ”Minerale și asociații minerale din România”, la Bârlad

Decembrie a venit cu proiect nou

În parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității ”Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca, reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie au participat în noiembrie la ”Noaptea Cercetătorilor”, prin organizarea unui concurs online, intitulat ”Situri miniere – urme ale exploatării resurselor subsolului”.

Luna decembrie a adus un nou proiect la Muzeul Județean de Mineralogie, de data aceasta în mediul online. Este vorba despre ”Exponatul săptămânii”, un proiect desfășurat pe platforma Facebook, prin intermediul căruia în ficare zi de luni este prezentat publicului un exponat din colecția muzeului. ”Prezentarea cuprinde fotografia exponatului, date referitoare la compoziția chimică și caracteristicile generale, detalii referitoare la importanța economică și utilizări, precum și informații referitoare la proveniență și la expozițiile în care a fost prezent de-a lungul timpului”, precizează reprezentanții muzeului.

O altă activitate desfășurată în ultimele luni ale lui 2020 a fost cea de realizare a documentației necesare în vederea reacreditării Muzeului Județean de Minealogie ”Victor Gorduza”, documentație ce urmează a fi finalizată și transmisă către Ministerul Culturii la începutul acestui an. ”Acest demers cuprinde realizarea unei documentații vaste despre activitatea muzeului de după anul 2012 (când a fost acreditat) până în prezent, respectiv a activității culturale, expoziționale, educaționale și științifice, precum și o prezentare a activităților propuse pentru următoarea perioadă”, se arată în comunicatul muzeului.

Participări la simpozioane online

Simpozionul Național ”Patrimoniul Natural” organizat de Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare ar fi trebuit să fie organizat în prima parte a lunii mai, perioadă în care întreaga țară se afla încă în stare de urgență, motiv pentru care s-a luat decizia de a fi amânat până atunci când condițiile epidemiologice vor permite desfășurarea sa. Specialiștii Muzeului Județean de Mineralogie au participat, însă, la simpozioane online. Este vorba despre Simpozionul ”Biologia și dezvoltarea durabilă”, organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Ion Burcea” din Bacău, respectiv de Sesiunea de comunicări științifice ”IP Voitești” de la Departamentul de Geologie al Universității ”Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca. Menționăm tot la acest capitol publicarea unui articol în celebra revistă ”Minerals”.

31 de grupuri în 2020, față de 500 în 2019

În ceea ce privește numărul de vizitatori înregistrați în 2020, acesta a scăzut considerabil față de anii anteriori, ajungând la valoarea de 7.634, ”ce reprezintă doar 27,4% din numărul de vizitatori la sediu ai anului 2019”, subliniază reprezentanții muzeului. Anul 2019 a adus la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare 27.895 vizitatori. Numărul persoanelor adulte care au vizitat muzeul este de 5.262, iar totalul biletelor destinate studenților, elevilor și preșcolarilor este de 2.366. Un alt aspect neobișnuit este dat de naționalitatea vizitatorilor, majoritatea covărșitoare fiind români, vizitatorii străini fiind aproape inexistenți în 2020. ”La nivelul grupurilor ce au vizitat muzeul, situația se prezintă la fel de dezamăgitor: dacă în anul 2019 vorbeam de aproape 500 de grupuri, în acest an muzeul a fost vizitat doar de 31 de grupuri”, informează sursa citată.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Mineralogie, un itinerariu european cu 45 de expoziții în opt țări
Muzeul Județean de Mineralogie | Rodocrozit – exponatul săptămânii
Muzeul Județean de Mineralogie | Bournonit – exponatul săptămânii
Aproape 28.000 de vizitatori la Mineralogie în 2019
Muzeul de Mineralogie – record de expoziții

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.