Proiectul cultural ”În lumea celor fără cer” se dorește a fi ”un demers profesionist de salvare a unei părți cât mai reprezentative a patrimoniului imaterial reprezentat de mărturiile diverselor persoane ce au lucrat în activitatea tradițională și emblematică din partea de nord-vest a României, în general, și a Băii Mari, în particular, și anume, mineritul”, spun cei de la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”.

• un proiect pentru a salva și proteja patrimoniul imaterial generat de activitatea minieră

Mineritul a reprezentat cu siguranță un vector modelator pentru comunitățile din partea de nord-vest a României. ”Bogățiile subsolului, câștigurile generoase rezultate în urma exploatării lor (în comparație cu alte ramuri economice) au avut ca efect o dezvoltare a regiunii noastre sub toate aspectele; este lesne de înțeles că abundența resurselor, factorul economic, a dus la înflorirea și dezvoltarea socialului, culturii, sportului, a influențat mentalități, a creat personalități și modele. Suntem ceea ce suntem, direct sau indirect, mai mult sau mai puțin, parte a istoriei mineritului pe aceste meleaguri”, detaliază reprezentanții muzeului.

Din dorința de a salva și proteja patrimoniul imaterial generat de activitatea minieră intensă din zonă, Muzeul Județean de Mineralogie a propus proiectul cultural ”În lumea celor fără cer”, pentru strângerea și sistematizarea mărturiilor celor ce au participat la evoluția și dezvoltarea mineritului în zonă. ”Informațiile, obținute pe baza interviurilor private, folosind metode, în principal, ale istoriei orale, se vor constitui într-o arhivă de mărturii, accesibilă tuturor celor interesați”, precizează reprezentanții muzeului.

Alături de cei de la Muzeul Județean de Mineralogie, va fi implicată în acest proiect o echipă diversă de specialiști de la Institutul de Istorie Orală al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

• etapele proiectului cultural ”În lumea celor fără cer”

În faza inițială, se vor elabora coordonatele de desfășurare ale proiectului: elaborarea ghidului de interviu, desfășurătorul de întrebări, detaliile tehnice de realizare a interviurilor etc. Tot în această fază se vor recruta persoanele (minimum 40) ce vor fi dispuse a acorda interviuri și se va întocmi calendarul de deplasări și/sau de întâlniri.

Etapa a doua este cea de intervievare propriu-zisă, efectuată cu mijloace video și audio. În următoarea etapă, se vor prelucra materialele realizate, vor fi evaluate cantitativ și calitativ și, în final, vor fi arhivate sub format de imagine, audio și text. Tot în această a treia etapă se vor produce și edita materialele de informare și promovare ale proiectului, sub forma de pelicule și articole scrise, ce vor apărea în media și pe rețelele de socializare.

Cu ocazia lansării proiectului cultural ”În lumea celor fără cer”, Muzeul Județean de Mineralogie adresează un apel către cei care și-au desfășurat activitatea în domeniul minier din nord-vestul României, invitându-i să își împărtășească povestea, ocrotind astfel ce a mai rămas din memoria mineritului.

Cei care doresc să își spună povestea pot suna la telefoanele 0741-382755 (Sorin Prisăcariu, responsabil de proiect), 0262-227517 (Muzeul Județean de Mineralogie) sau trimite un email la adresa prisa.sorin@yahoo.com sau muzmin@rdsmail.ro.

Proiectul cultural ”În lumea celor fără cer” este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul sesiunii de finanțare II/2021, aria Patrimoniu Cultural Imaterial.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.