Muzeul Județean de Mineralogie | 64% mai mulți vizitatori în 2021 față de anul precedent

Baritină, stibină din Mina Baia Sprie

Pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, 2021 s-a dovedit a fi un an fructuos. Patrimoniul muzeal a sporit cu 30 de piese (22 recepționate prin donații, iar 8 prin achiziții). Numărul de vizitatori la sediu a crescut cu 64% față de 2020. Au fost organizate 9 expoziții temporare la sediu și în țară. Și 24 de evenimente culturale. A fost câștigat și implementat un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

De la musical, la ”Jubiliară 45”

Anul a început cu ”Sărbătorim muzica”. Un eveniment organizat în premieră. Un concert de Anul Nou, desfășurat la sediul Muzeului de Mineralogie. Arii și duete din opere, operete și producții de musical, susținute de artiști ai Operei Naționale din Cluj-Napoca și profesori de la Colegiul de Arte din Baia Mare.

Pentru a celebra cei 45 de ani, de la deschiderea Secției de Științe Naturale (structură care a stat la baza înființării Muzeului de Mineralogie) din cadrul Muzeului Județean Maramureș, a fost organizată expoziția temporară ”Jubiliară 45”, vernisată online, la data de 20 ianuarie. Expoziția a cuprins flori de mină, reviste, în care specialiștii muzeului au evidențiat activități culturale organizate de-a lungul anilor.

Primul vernisaj din 2021

Primul vernisaj din 2021 a fost cel al expoziției itinerante naționale „Minerale și asociații minerale din România”, la Muzeul de Științe ale Naturii Roman, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, în 19 februarie. Expoziția a fost de altfel prezentă pe parcursul anului și în alte patru locuri din țară: Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Național Moldova din Iași și Muzeul de Științele Naturii Suceava din cadrul Complexului Muzeal Național Bucovina. Acolo unde poate fi vizitată până în luna martie.

„Minerale și asociații minerale din România”, la Bârlad
Dinozaurii au ”locuit” în Baia Mare până în iunie

La sediul Muzeului de Mineralogie, în 1 martie a fost relansată expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, organizată în colaborare cu structuri din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. Prin această relansare s-a prelungit prezența… dinozaurilor la sediul muzeului din Baia Mare până în 20 iunie.

Luna martie a adus și „Dor de Nichita”. Un nou eveniment cultural artistic online. Organizat de Muzeul de Mineralogie, în colaborare cu Teatrul Ararat, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”.

Celebrări cu concurs, filme, drumeție

Finalul lunii martie a reprezentat momentul de lansare al concursului de eseuri „Mineralele din viața noastră”. Dedicat elevilor de gimnaziu. Premierea câștigătorilor a avut loc online cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului. Pentru a celebra Ziua Internațională a Muzeelor, la sediu au fost proiectate filme cu tematică de științe ale naturii. Nici Ziua Mondială a Mediului și Ziua Ariei Naturale Protejate Creasta Cocoșului nu au trecut nemarcate: Muzeul de Mineralogie a organizat o drumeție la aria naturală protejată Creasta Cocoșului pentru iubitorii naturii. Sub coordonarea Rețelei Naționale a Muzeelor din România, a avut loc ”Noaptea Muzeelor”. Ediția din acest an a atras 655 de vizitatori la Muzeul de Mineralogie.

Flori muzicale și Calcedonia de Trestia

Relaxarea măsurilor din luna iulie a permis organizarea unui eveniment cultural-artistic cu public, primul după o lungă perioadă de timp. Astfel, în 10 iulie, la sediul Muzeului de Mineralogie a avut loc un recital de arii și duete din opere și operete îndrăgite, producții de musical și lieduri românești. Concertul „Flori muzicale și flori de mină” a fost susținut de artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și profesori ai Colegiului de Arte din Baia Mare.

La finalul lunii iulie, a fost vernisată expoziția temporară „Calcedonia de Trestia”. Prin care este promovat un mineral specific județului Maramureș. Compusă exclusiv din piese provenind din colecțiile personale ale unor colecționari particulari: Leontin și Răzvan Ciuturaș, Alexandru Costin, Ștefan Strimb și Emil Spiac.

„În lumea celor fără cer”

Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate în 2021 de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” este „În lumea celor fără cer”. Proiect co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. ”S-a dorit a fi un demers profesionist de salvare a unei părți cât mai reprezentative a patrimoniului cultural imaterial, reprezentat de mărturiile diverselor persoane ce au lucrat în activitatea tradițională și emblematică din partea de nord-vest a României, în general, și a Băii Mari, în particular, și anume mineritul”, menționează reprezentanții muzeului.

Printre produsele finale ale acestui proiect se numără 40 de DVD-uri cu înregistrarea fiecărui interviu în parte, înmânate persoanelor participante la proiect, cinci articole pentru presă, un domeniu pe site-ul muzeului și un film de 11 minute, postat pe rețelele de socializare.

„Noaptea cercetătorilor europeni”

În luna septembrie, în cadrul proiectului ReCoN-nect – The Green Deal, a fost organizat evenimentul „Noaptea cercetătorilor europeni”. În cadrul acestuia, Muzeul de Mineralogie a venit în întâmpinarea publicului cu organizarea unei prezentări interactive/atelier, cu tema ”Fascinația pietrelor prețioase – cercetare și prelucrare”. Atelierul, la care au participat elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare, a avut scopul de a-i introduce în universul gemelor.

Stibină cu baritină – E.M. Baia Sprie
Peste 12.000 de vizitatori la sediu

Numărul total de vizitatori la sediu înregistrați în 2021 este de 12.772 vizitatori. Comparativ cu anul anterior, când numărul vizitatorilor înregistrați a fost de 7.634, se poate observa o creștere considerabilă de 64%. Peste jumătate dintre vizitatori sunt adulți (categoriile adulți și pesionari), categoriile elevi/studenți și preșcolari înregistrând doar 35% din totalul vizitatorilor. Numărul de grupuri înregistrat în 2021 a fost de 136. O creștere considerabilă față de cele 31 de grupuri care au vizitat muzeul în 2020.

Peste 31.000 de beneficiari

În 2021, numărul total al beneficiarilor activităților realizate de către Muzeul de Mineralogie a fost de 31.149, dintre care 12.772 vizitatori la sediu și 18.377 persoane care au vizitat expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România” în patru din cele cinci locații din țară (vernisajul expoziției de la Suceava a avut loc la mijlocul lunii noiembrie, astfel că nu au fost încă contabilizați vizitatorii).

Restrospectiva integrală ”Anul 2021 la MusMin” este disponibilă aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
”În lumea celor fără cer” – mineritul ca paradigmă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.