Unde patinau băimărenii înainte și după anul 1900 – ei bine, aceasta este o poveste pe care o schițează muzeograf Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
”Cel mai cunoscut loc de agrement pentru iubitorii de patinaj din orașul nostru, înainte și după 1900, se afla pe Câmpul Claustrului, azi Câmpul Tineretului, în extremitatea de sud a acestuia (zona Restaurantului Chios). Nu era un loc special amenajat, acolo se strângea apa și băltea iar iarna îngheța. Acest loc a devenit cunoscut în oraș ca și patinoar foarte mult timp”, spune muzeograf Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Nu este, însă, singurul spațiu destinat patinajului, după cum informează Lucia Pop: ”Un alt spațiu destinat acestui sport îndrăgit se afla în partea de sud a orașului, în zona Cimitirului romano-catolic (strada Horea), în imediata apropiere a Capelei Rozalia (azi monument istoric din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea). Această destinație a dispărut la un moment dat ca urmare a extinderii cimitirului și a schimbării configurației zonei”.
Povestea integrală scrisă de muzeograf Lucia Pop o descoperiți aici.
Sursă informații și foto document: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Plimbări pe ”Drumul Aurului” și prin Baia Mare anilor 1800-1950
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Ce se sărbătorea cândva cu 15 găleți de vin?!
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII