O poveste cu un inel din perioada celtică și un vas cu grafit în pastă, descoperite ambele la Ciumești, spune azi dr. Marius Ardeleanu – muzeograf Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Descoperirea cimitirului de la Ciumești datează din anii 60 ai secolului trecut. Înainte de cercetările efectuate de către Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca, o parte din inventarul funerar a fost salvat de colecționarul localnic Iuliu Kovács. Piesele recuparate au ajuns la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Printre obiectele salvate se află și un inel din bronz. ”Inelul are diametrul exterior de 2,2 cm, este lucrat prin tresaj, deasupra căruia sunt aplicate la exterior spirale înlănţuite în forma literei S. Volutele spiralelor se încolăcesc până în centrul lor, formând un buton reliefat. Tehnica de execuție a împletiturii și aplicarea spiralelor în S culcat nu este străină de epoca mijlocie a LaTènului”, descrie dr. Marius Ardeleanu.

Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate la Ciumești, este de remarcat și un vas cu grafit în pastă, fiind descoperit un singur exemplar în toată necropola.

Vasul, păstrat azi și el la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, ”are o formă de butoiaș cu pereții umflați în apropierea buzei. Pe corp are un decor striat cu pieptenele, situat mai jos de linia adâncită care separă buza de pântecele vasului, până la fund. Înălțimea vasului este de 17,3 cm”, specifică muzeograful. ”Forma și decorul vasului sunt comune în necropolele și așezările LaTènului mijlociu și târziu. Practic nu există aproape nicio așezare în care să nu se fi descoperit astfel de vase, utilizate mai mult ca sigur la prepararea hranei”, adaugă dr. Marius Ardeleanu.

🔎 Detaliile oferite de dr. Marius Ardeleanu despre cele două obiecte descoperite la Ciumești și păstrate la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Ce se sărbătorea cândva cu 15 găleți de vin?!
Un obiect de lux descoperit la Cetatea Chioarului
Clișeele pe sticlă, unele dintre cele mai fragile bunuri culturale mobile
Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII
Turnul Măcelarilor şi lada breslei
Zeița Minerva… din Lăpuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.