Din Colecția Sasi Nagy Béla sunt exponatele săptămânii la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Colecția care face parte din patrimoniul științific al muzeului de la finele anului 2011. 

Despre Colecția Sasi Nagy Béla oferă informații reprezentanții Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, muzeografii dr. Marius Câmpeanu și dr. Sorana Mișca, conservator Monica Dobrican.

Așa aflăm că peste 2.200 de bunuri culturale mobile însumează colecția, ”fiind formată din bunuri arheologice (288 piese), monede de argint şi bronz din secolele I-IV d. Hr. (89 piese), medalii şi plachete cu tematică medicală (767 piese) și insigne cu tematică medicală (1.058 piese)”.

Medaliile, plachetele şi insignele româneşti şi străine ilustrează galeria personalităţilor medicale din întreaga lume. Tematica, aflată sub semnul lui Hypocrate, nu este întâmplătoare, dat fiind că Sasi Nagy Béla, originar din Satu Mare, a fost medic radiolog în Baia Mare din 1961 până în 1996.

Colecția sa este rodul pasiunii de aproape o jumătate de veac. ”La început a colecţionat doar numismatică antică şi medievală, iar ulterior a început să adune monede, medalii, plachete şi insigne, atât româneşti cât şi străine, toate având la bază tematica medicală”, precizează reprezentanții muzeului. Pasiunea lui Sasi Nagy Béla s-a tradus și în numeroase studii ştiinţifice publicate în reviste de specialitate, a colaborat cu colecţionarii numismaţi din ţară şi din străinătate (Ungaria, Germania, SUA) și a participat la diverse sesiuni ştiinţifice internaţionale.

În mai 2008, sub genericul ”Colecţii şi Colecţionari”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a organizat expoziţia temporară ”2.500 de ani de medicină ilustrată în numismatică” prin intermediul căreia au fost expuse aproximativ 600 piese din Colecția Sasi Nagy Béla. După valorificarea culturală de la Baia Mare, expoziţia a fost itinerată la Muzeul Județean Satu Mare.

”Din bogata colecție a numismatului Sasi Nagy Bela, muzeul nostru a achiziționat 89 de monede care se încadrează ca datare în epoca romană. Dintre acestea, 51 de monede sunt din bronz, iar 38 sunt denari din argint. Aversul monedelor prezintă chipul unui împărat roman sau o împărăteasă romană reprezentați din profil. Reversul monedei are ca reprezentare de regulă o divinitate”, informează reprezentanții muzeului.

Pentru exponatele săptămânii, cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş au optat pentru șapte monede care pe revers au reprezentarea zeiței Salus, divinitatea sănătății, a salvării și a binelui public. ”Era personificarea stării de bine atât ca individ cât și ca Res Publica (statul roman). Această zeitate a ajuns să fie asociată din ce în ce mai mult cu Valetudo, zeița sănătății personale, uneori chiar asimilată cu Higia (Hygiea), zeița sănătății și curățeniei în mitologia greacă. Salus este reprezentată la fel ca Higia alături de un șarpe, motiv preluat mai apoi de farmacii, devenind simbolul produselor farmaceutice. Sărbătoarea acestei zeițe se celebra în 30 martie”, vin detaliile de specialitate din partea specialiștilor.

Întreaga poveste a colecției Sasi Nagy Béla o găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (credit foto – Zamfir Șomcutean, conservator)

CITEȘTE ȘI:
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Despre un pumnal de bronz și un pistol ”șarpe de Istanbul”
Atracții turistice din Baia Mare de altădată | O vizită la hotelul mare al orașului și o plimbare prin grădina publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.