”Medalionul comitetului industrial pe țară pentru Comitetul femeilor din Baia Mare”, datat 1907, este exponatul acestei săptămâni la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare.

Medalionul din bronz are diametrul de 55 mm și grosimea de 3 mm. ”Pe avers este reprezentat un înger suflând într-o trâmbiță ținută în mâna dreaptă, în vreme ce în mâna stângă ține o cunună de lauri. Personajul central de pe avers simbolizează nașterea unei lumi noi, una a progresului tehnologic și a păcii. Trei personaje (trei copii) sunt redați în partea de jos a medalionului, alături de câteva simboluri ce reprezintă dezvoltarea industriilor: o nicovală, o roată dințată și un echer. Pe revers se poate citi inscripția ORSAGOS IPAREGYESŰLETTOL (Asociația Națională Industrială) și anul 1907”, descrie exponatul săptămânii muzeograf Ioan Botiș.

Medalionul face parte din colecția de istorie modernă a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Și așteaptă până duminică, 12 septembrie, inclusiv, să îl descoperiți la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – muzeograf Ioan Botiș)

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Despre tabla breslei cizmarilor băimăreni și o interdicție la… cizme
Săptămâna armurilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.