O altfel de invitație vine din partea celor de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș pentru marți, 4 mai. Sunteți pregătiți? O invitație la un atelier… ”de-a tri și fuga”. Venim și că lămuririle, nu vă lăsăm în nedumerire…
”De-a tri și fuga”, ne elucidează organizatorii, ”se juca demult și se mai joacă în unele sate în prima zi de Paște – după ce se iese de la Biserică și se ia masa în familie – sau chiar și în a doua zi a sărbătorii”. Așadar, ”de-a tri și fuga” este un joc de altădată.
”Satul – cu bărbați, femei, tineri, copii se adună într-un loc deschis ce permite lovirea mingii cu bâta, prinsul cucului, fuga la țăl, lovirea cu mingea a adversarului, pentru că despre asta este vorba în acest joc. Și despre a fi împreună și a sta apoi la o poveste, un pahar de vin, un ou roșu…”, explică specialiștii Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară. Așadar, ”de-a tri și fuga” poate fi jucat de toată lumea.
Este de fapt o variantă a oinei, sportul național al românilor. Mai este cunoscut și sub numele ”De-a tri și stația”. ”Vine de la faptul că ai șansa să dai de trei ori – bine-ar fi să o dai cât de departe și apoi să fugi o dată până la stație, adică la țăl. Baiu îi că trebuie să fugi și înapoi iar în timpul ăsta s-ar putea să fii pălit cu mingea de un adversar de pe teren – și atunci te întorci la coadă, la bătaie – sau chiar să prindă un adversar cucu… adică să prindă mingea din aer, fără ca ea să fi căzut jos și atunci se schimbă echipele care niciodată nu sunt egale și nu au niciodată un număr exact de jucători: cei de la bătaie se duc în teren și cei din teren se duc la bătaie. Adică să bată mingea cu bota. Mingea aia făcută din păr de cal sau de vită și bâta de lemn”, cam așa sună fragmente din regulamentul tradițional de joc. Așadar ”de-a tri și fuga” și nu se joacă așa, de capul fiecăruia, ci după litera regulamentului. Unul ușor adaptat pentru atelierul de marți: ca totul să decurgă mai… lin, se va folosi o minge de tenis de câmp.
Cam despre asta ar fi vorba. Recapitulăm: atelier ”De-a tri și fuga” marți, 4 mai, de la 14.00 la 18.00, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare. ”Se pot înscrie copii de minim 12 ani, tineri, adolescenți, adulți, oameni în vârstă, fete, femei, bărbați (așa ca în sat) chiar dacă știu sau nu știu acest joc. Ni-l vom reaminti și îl vom învăța pe Câmpul Tineretului din Baia Mare (din fața clădirii pavilionare a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș) cu Ștefan și Ghiță, prelucani și buni cunoscători ai jocului. Dacă nu ați înțeles totul din descrierea de mai sus, sigur veți înțelege și o să vă placă la atelierul de marți”, oferă asigurări organizatorii.
Înscrierile se fac la telefon 0758-389465 până luni, la ora 18.00. Participarea este gratuită, dar e musai să veniți cu buna dispoziție la purtător. Și cu un ou roșu!
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș