25 de evenimente culturale, 12 expoziții la sediu și în diferite locații din țară, participări la manifestări științifice, organizarea de evenimente educaționale, îmbogățirea patrimoniului muzeal cu eșantioane minerale și un număr impresionant de colaborări deosebit de valoroase cu instituții de cultură și de învățământ din România – așa s-a scris la Muzeul de Mineralogie povestea anului 2019, an în care instituția a sărbătorit trei decenii de la deschiderea expoziției permanente.
12 expoziții temporare organizate
Dacă anul 2018 a fost anul cercetării științifice (datorită celor 11 lucrări prezentate la șapte manifestări științifice și celor 8 articole publicate în reviste de specialitate), anul 2019 poate fi considerat, în consecință, unul al expozițiilor grație celor 12 expoziții temporare organizate – un nou record la nivelul instituției (față de cel anterior de 11 expoziții, înregistrat în 2005).
Unele exponate au părăsit în premieră muzeul băimărean
Primul eveniment al anului a fost vernisajul expoziției temporare „Zestrea minerală a Maramureșului”, la Muzeul Orașului Oradea, în 28 februarie. Prima expoziție temporară organizată de Muzeul de Mineralogie în Oradea a prezentat publicului 61 de eșantioane minerale din toate clasele sistematicii mineralogice, unele dintre acestea expuse pentru prima oară în afara spațiului muzeal propriu.
În aprilie, muzeul a devenit universul copiilor
Următorul eveniment a fost reprezentat de una dintre ședințele publice ale Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, în cadrul căreia geolog Oscar Edelstein a susținut o prelegere despre pietrele prețioase, mereu un subiect de actualitate.
Luna aprilie a adus cu sine, ca în fiecare an, „Săptămâna Școala Altfel”, ocazie cu care muzeul a fost vizitat de un număr impresionant de elevi din întreaga țară, respectiv 74 de grupuri însumând peste 3.000 de elevi din școli, licee și grădinițe.
În premieră, gazdă pentru pentru un concurs județean coral
În cadrul suitei de manifestări „Zilele Maramureșului”, realizată de Consiliul Județean Maramureș în luna mai, Muzeul de Mineralogie a organizat cea de-a V-a ediție a Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, care a atras specialiști din întreaga țară. O parte din colectivul muzelui a participat cu un stand de prezentare în cadrul târgului „Bun de Maramureș”.
Următoarele evenimente au fost „Ziua Internațională a Muzeelor” și „Noaptea Europeană a Muzeelor”, care an au fost sărbătorite în 18 mai. Cu această ocazie accesul în muzeu a fost gratuit și a fost posibil până la ora 24:00, vizitarea expozițiilor temporare fiind secondată de un concert susținut de Corul bărbătesc din Finteușu Mare.
Tot în luna mai a avut loc în premieră, la sediul muzeului, prima ediție a Concursului Județean Coral “Rivulus Dominarum”, ce a reunit 10 coruri de la unități de învățământ din întreg Maramureșul (280 de participanți).
„Minerale și asociații minerale din România” – cel mai de anvergură proiect în 2019
Cel mai de anvergură proiect al acestui an, expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, realizat în cadrul proiectului cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european” (cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național), a avut vernisajul în 28 mai.
Expoziția, organizată în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca -Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie și cu colaborarea Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului „Minvest” S.A. Deva – Muzeul Aurului de la Brad, reprezintă un proiect cultural inedit: este primul demers național de strângere laolaltă a mineralelor descrise pentru prima oară în România și a asociațiilor minerale de excepție de pe teritoriul țării noastre.
Cel de-al doilea vernisaj al expoziției „Minerale și asociații minerale din România” a avut loc la Muzeul Național de Geologie din București în 4 iulie. Expoziția a ajuns mai apoi în Cluj Napoca (septembrie) și Galați (noiembrie). Expoziția va fi în continuare itinerată în diverse destinații din țară, existând deja solicitări în acest sens.
Pentru prima dată la ”Romanian Science Festival”
În iulie au mai fost deschise oficial două expoziții temporare la sediul Muzeului de Mineralogie: „Lumina din adâncuri”, o expoziție de pictură aparținând artistei plastice Elisabeta Pietrar Veress, și „O prietenie regală – Grigore Antipa și regii României 1892-1944”, realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.
Muzeul a fost prezent în septembrie în premieră cu un stand la „Romanian Science Festival”, organizat în 2019 simultan în trei orașe: Baia Mare, Timișoara și Pitești. Evenimentul a avut loc în curtea Colegiului Național „Vasile Lucaciu” și a avut ca scop nu numai construirea unei legături între diaspora academică și sistemul educațional din România, ci și oferirea unei platfome celor pasionați de știință. Conform organizatorilor, peste 2.000 de persoane au participat la acest eveniment educațional.
Sărbători geologice și o expoziție despre sufletul pietrei
Cu ocazia „Zilei Mondiale a Geologilor”, sărbătorită în 18 septembrie, la sediul muzeului a fost organizată o ședință specială a Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, în cadrul căreia a fost celebrat cel mai în vârstă membru al organizației: Andrei Götz (95 ani).
Tot în septembrie a fost vernisată expoziția temporară de pictură și lucrări neconvenționale a artistei plastice Marinela Călușeru, expoziție intitulată „În căutarea sufletului pietrei”.
În luna octombrie, muzeul a organizat, alături de Societatea Geologică a României, cea de-a doua ediție a ”Săptămânii Geologiei”. Aplicația de teren pentru aria naturală protejată „Creasta Cocoșului”, atelierul „Savantul Grigore Antipa – primul ecolog implicat în gestionarea și protecția resurselor naturale ale României”, atelierul „Mineralele inspiră”- concretizat prin microexpoziția cu același nume realizată în colaborare cu elevii Colegiului de Arte Baia Mare, prezentarea conf. univ. dr. geolog Marinel Kovacs „Expediție pe vulcanii din Noua Zeelandă” au fost câteva dintre evenimentele derulate sub umbrela ”Săptămânii Geologiei”.
Ultimul punct din agenda lunii octombrie a fost participarea conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – director al Muzeului de Mineralogie – la „Geoștiințele în secolul XXI”, simpozion dedicat profesorului Emil Constantinescu la aniversarea a 80 de ani de viață. Conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț a prezentat lucrarea „Muzeul de Mineralogie la 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente”.
30 de ani de la deschiderea expoziției permanente a muzeului
Luna noiembrie a fost dedicată organizării evenimentelor aniversare prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente a muzeului (6 noiembrie 1989). Sărbătorirea celor trei decenii a debutat cu vernisajul expoziției temporare „Jubiliară – 30”, a continuat cu organizarea unei ședințe aniversare și s-a încheiat cu un moment susținut de Corala Armonia.
Ultima lună a anului a adus cu ea deja tradiționala manifestare „Crăciun în Maramureș” organizată de către Consiliul Județean Maramureș, în cadrul căreia – la sediul muzeului – a fost organizat un concert de colinde susținut de Corul bărbătesc din Finteușu Mare și o ședință publică a Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, în cadrul căreia a fost susținută o prelegere despre zăcămintele minerale din Chile și a fost prezentat filmul „Călătorie exotică printre fiordurile patagonice chiliene”.
R. Anda Toma
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare