Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie este sigiliul tăbăcarului Johan Vásárhellyi, o piesă datând din 1832.
Acest sigiliu este echivalentul ștampilei unui meșter tăbăcar din Baia Mare. Legenda este scrisă în limba germană, cu litere de mână, și nu ca de obicei, cu litere mari, de tipar: Sigeldes Johan Vásárhellyi Ledererin N(agy) Bánya 1832. În traducere: Sigiliul tăbăcarului Johan Vásárhellyi din Baia Mare 1832.
Fiind inscripționat în limba germană, numele maghiar János este transformat în Johan. Acest sigiliu a fost donat muzeului de unul dintre urmașii acestui meșter, Gyula Vásárhellyi, în preajma anului 1904, când a luat ființă Muzeul Orășenesc Baia Mare.
Ca reprezentare simbolică a breslei este incizată imaginea a doi lei afrontați de o parte și de alta a unui butoi de lemn și a unui suport pentru întins pielea. Realizarea artistică deosebit de reușită și elegantă dovedește priceperea meșterului care a confecționat sigiliul, posibil un meșter lăcătuș. Piesa este realizată din alamă și are o înălțime de 5,4 centimetri.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie / Sorana Mișca, muzeograf
CITEȘTE ȘI: Eleganța unui calcit din Maramureș