”Am căutat pentru voi 🕵️♀️ în spațiile expoziționale, în depozite și în laboratorul de restaurare, obiecte patrimoniale interesante, pe care credem că ați dori să le descoperiți”, spun cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
”Excursia” virtuală prin patrimoniul muzeal continuă azi cu Turnul Măcelarilor şi lada breslei măcelarilor – simboluri medievale băimărene.
Informațiile sunt oferite de muzeograf Sorana Mișca.
”În fondurile vechi ale muzeului se găsesc colecţii de imagini ce aparţin secolelor XVIII şi XIX. Printre acestea avem o imagine a Turnului Măcelarilor reprezentat într-o fotografie realizată după un clişeu pe sticlă, de la sfârşitul secolului XIX. Acest turn este singurul păstrat din vechiul sistem de apărare al oraşului medieval Rivulus Dominarum (Baia Mare). (…) Bastionul se presupune a fi fost ridicat prin anii 1500 în zona Pieței Izvoarelor, în preajma unei porți de intrare în oraș denumită Poarta Mare Maghiară. Acest bastion aparținea breslei măcelarilor, breaslă cu important rol economic.
Unul dintre obiectele simbol ale acestei bresle se află în patrimoniul muzeal băimărean. Lada breslei măcelarilor din Baia Mare se încadrează în creaţiile atelierelor băimărene şi se datează în secolul al XVI-lea. A fost lucrată în lemn de stejar, sculptat şi pictat. Este o ladă masivă de formă dreptunghiulară, iar pe capac are un element sculptural reprezentând un viţel în poziţie culcat pe partea dreaptă. (…) Lada de breaslă este un simbol al breslei, un obiect nelipsit dintre elementele ce definesc acest tip de organizaţii. Erau realizate din lemn, cu deosebită consideraţie şi un înalt nivel artistic, purtând însemnele breslei. Lada servea la păstrarea documentelor de breaslă – privilegii, protocoale, statute şi registre de procese verbale; a sigiliului, a steagului, a tablei de convocare, dar şi a monedelor, mai precis a valorilor breslei”.
🔎 Prezentarea integrală o puteți descoperi aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
DESCOPERĂ ȘI:
Zeița Minerva… din Lăpuș
Doi dinţi de mamut şi un fragment de os cu proveniență necunoscută