Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII

”Am căutat pentru voi 🕵️‍♀️ în spațiile expoziționale, în depozite și în laboratorul de restaurare, obiecte patrimoniale interesante, pe care credem că ați dori să le descoperiți”, spun cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Azi despre paloșul orașului sau ”barda gâdelui”. Informațiile sunt oferite de muzeograf Sorana Mișca.

Dezvoltarea economică a orașului a dus implicit la primirea anumitor privilegii, unul dintre cele mai însemnate fiind statutul de oraș liber regal. Acest statut presupunea o anumită organizare și dreptul de a lua anumite decizii la nivel orășenesc. (…) Există anumite documente care atestă asemenea drepturi și libertăți ale orașului. Vladislav al II-lea, Regele Ungariei, transcrie și întărește la 29 decembrie 1496, privilegiul lui Ludovic I din 1347 și privilegiul lui Matia Corvin din 25 iunie 1484, referitor la dreptul de judecată – ius gladii (…).

Muzeul păstrează în patrimoniul său unul dintre simbolurile dreptului de ius gladii. Paloşul oraşului – „barda gâdelui” – este un paloş pentru două mâini, produs al unui atelier din Toledo şi datat în secolele XVI-XVII. Acesta este unul dintre puţinele însemne ale puterii oraşului păstrate până în zilele noastre şi a intrat în grija comunităţii în anul 1903.

Înalta justiție, cunoscută în Evul Mediu sub denumirea de ius gladii sau dreptul sabiei, cu simbolul caracteristic sabia dreptății, are rădăcini mult mai adânci în istorie. Denumirea provine din latina veche și a fost utilizată încă din epoca romană. Acest drept de tăiere a capului reprezintă una dintre cele mai înalte autorități, iar paloșul este simbolul acestui drept. Această sabie a dreptății era utilizată în ceremonii cu scop simbolic. Călăul orașului cu siguranță utiliza alte arme pentru a-și îndeplini atribuțiile serviciului.

🔎 Prezentarea integrală o puteți descoperi aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

DESCOPERĂ ȘI:
Turnul Măcelarilor şi lada breslei
Doi dinţi de mamut şi un fragment de os cu proveniență necunoscută
Zeița Minerva… din Lăpuș
Pe ploaie, despre un cadran… solar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.