Coroana de lauri dăruită de Papa Leon XIII (1878-1903) lui Vasile Lucaciu (1852-1922) este un obiect cu poveste din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”A fost realizată prin baterea foiței de argint, într-un atelier italian de orfevrărie, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Având un diametru de 30 de centimetri, coroana este realizată din argint și argint aurit, având intercalate mici sfere din argint aurit. În partea inferioară a coroanei de lauri se află o panglică, și ea din argint aurit, pe care se află dispusă simetric inscripția Catolicism, 1889, 4 iulie, Românism”, vin detaliile din partea muzeografului dr. Ioan Botiș.

Papa Leon XIII i-a dăruit această coroană ”Leului din Șișești” în semn de recunoaștere a luptei acestuia pentru drepturile românilor ardeleni. ”Între Papa Leon XIII și Vasile Lucaciu au existat relații foarte strânse, Suveranul Pontif sprijinindu-l pe acesta din urmă în ridicarea mai multor biserici greco-catolice în Maramureș, cea mai reprezentativă fiind Catedrala Unirii Tuturor Românilor din Șișești”, menționează muzeograful.

Mai multe povești despre obiectele din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – Zamfir Șomcutean)

CITEȘTE ȘI:
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Zeița Minerva… din Lăpuș
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Ce se sărbătorea cândva cu 15 găleți de vin?!
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.