Expoziția „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024” va fi vernisată mâine, începând cu ora 12.00, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Aduce în fața publicului piese din colecțiile vechi ale muzeului și momente din istoria de 120 de ani a muzeelor băimărene – 120 de ani de cultură și educație.

Cu acest prilej va fi lansată publicația culturală bilingvă (română și maghiară) „Plimbare prin muzeu, 19 iunie 1904. Ghidul Colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia Mare”.

În 1904, la parterul Hotelului Ștefan se inaugura Muzeul Orășenesc Baia Mare (sursă foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș)

În 19 iunie 1904 se înființa Muzeul Orășenesc Baia Mare. ”A fost fondat prin viziunea și la inițiativa remarcabilului om de ştiinţă și istoric Dr. Schönherr Gyula (1864-1908). Insistenţele sale în problematica înfiinţării şi apoi a descentralizării muzeeelor au dat roade în oraşul Baia Mare: în anul 1904, 19 iunie, deschizându-se pentru public Muzeul Orăşenesc Baia Mare. Este perioada în care deja cunoscutul savant are nu numai o strălucită activitate academică, ci participă şi la conturarea unei legislaţii corespunzătoare pentru ocrotirea şi clasificarea tuturor mărturiilor istorice”, informează cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Graţie donaţiilor făcute de instituţii şi persoane fizice, dar şi unei strategii ştiinţifice de dezvoltare patrimonială iniţiată de dr. Schönherr, în perioada 1904-1905, muzeul – ca instituţie publică aflată în proprietatea oraşului – gestiona aproximativ 7.000 de piese, structurate în colecţii de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manfacturieră, ştiinţele naturii, bibliotecă şi arhivistică, după cum menționează sursa citată.

CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | În 1904, la parterul Hotelului Ștefan se inaugura Muzeul orășenesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.