Mojno Kolieaduvate? | video

Asta întreabă astăzi, pe înserat, colindătorii din Ruscova, Poienile de Sub Munte, Repedea, Bistra, Crasna și poate și din alte localități maramureșene acolo unde ucrainenii sărbătoresc Ajunul Crăciunului. Și gazdele le răspund: ”Mojno, mojno!”

O poveste despre Crăciunul celebrat pe stil vechi spune în această seară muzeograf Ștefan Florian de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

”Postul acestei zile e respectat cu strășnicie: nu se mănâncă de dulce decât după miezul nopții, de fapt după Liturghia care începe la 12 noaptea și se termină la 2 dimineața, îmi spune Ana din Ruscova, învățătoare”, începe povestea muzeograful, care nu uită detaliile… savuroase: pentru că pe Ana din Ruscova a găsit-o gătind niște hribe de post și sarmale cu ghebe. Simțiți aromele?

”Și se mai pune pe masă și compot de prune uscate, îmi spune Vasile Popovici, președintele Fundației Ucrainienilor Huțuli din România și mă duce mai departe în atmosfera sărbătorii: după ce copiii se întorc de la colindat la casele lor, fiecare familie se reunește la o masă de post, numită Cina Sfintei Seri – Seatei Veciur (ce tainic și împlinitor fapt!); după liturghia de la 12 noaptea se colindă pe la casele rudelor și prietenilor, se ia masa în familie cu mâncăruri de dulce iar dimineața se merge din nou la Biserică unde, după liturghie, tinerii vin cu Viflaimul și îi colindă pe cei prezenți”, continuă povestea lui Ștefan Florian.

Și după Liturghie apar pe mese și mâncărurile de dulce: afumături, cârnați, sarmale, ciorbe, borșuri, pește, cozonaci. Iar v-am pierdut printre arome?

Ana din Ruscova amestecă în cratița cu hribe de post și vine cu alte informații: ”la noi sunt și multe familii mixte dar aproape toți sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Dar să știi că la multe case condiția e să colinzi în ucraineană!”.

Colinda continuă și mâine, nicio casă nu rămâne nevizitată.

Povestea integrală a muzeografului Ștefan Florian o găsiți aici.

Sursă informații, video și foto (captură video): Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.