Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș deține o bogată colecție de port din toate zonele etnografice ale Maramureșului. Astăzi muzeograf Gabriela Filip scoate la lumină din lada de zestre zadiile din Țara Lăpușului.
Portul popular femeiesc din Țara Lăpușului se încadrează în tipologia portului popular cu două zadii, printre cele mai întâlnite fiind zadiile cu trup vânăt. Zadiile sunt confecționate din lână, au forma dreptunghiulară și sunt țesute în teară, în patru ițe. Decorul este plasat în partea de jos și alcătuit din mai multe registre ornamentale dispuse orizontal. Partea de sus care nu prezintă ornamente poartă denumirea de „trup”, fiind reprezentat printr-o singură culoare.
După mijlocul secolului XX, în Lăpuș, au pătruns influențe din zona Năsăudului, astfel că „trupul vânăt sau mnieriu” al zadiilor a fost înlocuit de roșu și verde și au început să se poarte zadii cu dungi înguste de ornamente pe toată suprafața, alese printre fire și peste fire. Acestea se numesc „zadii sucenești” după numele satului Suciu de Sus pe unde au pătruns în zonă. În partea de jos, zadiile se termină cu destrămătură de urzeală sau cu ciucuri colorați, denumiți în Țara Lăpușului ciupti.
Zadiile sunt legate cu brâu îngust de lână, țesut în teară, cu ornamentație redusă, obținută printr-o alternanță de culori.
🔎 Prezentarea integrală este disponibilă aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
DESCOPERĂ ȘI:
Poarta pe cinci stâlpi – un arc de triumf în variantă maramureșeană
Turnul Măcelarilor şi lada breslei
Zeița Minerva… din Lăpuș
Doi dinţi de mamut şi un fragment de os cu proveniență necunoscută
Pe ploaie, despre un cadran… solar
Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII