Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș deține o bogată colecție de port popular din toate zonele etnografice ale Maramureșului. Astăzi muzeograf Gabriela Filip scoate la iveală din lada de zestre una dintre cele mai frumoase cămăși din colecția muzeului, o adevărată ”capodoperă a artei populare”.
Cămașa este specifică Țării Lăpușului, păstrând cel mai vechi tip de croi al cămășii românești și anume cămașa cu ciupag, coborâtă parcă de pe Columna lui Traian. Acest tip de cămașă mai poate fi întâlnită astăzi doar în Țara Lăpușului, Munții Apuseni și Câmpia Transilvaniei.
Regional, cămașa cu ciupag este cunoscută și sub denumirea de ”cămașă cu tiept”, ”cămașă cu tieptuț”, ”cămașă cu chept”, ”cămașă cu chept pe încrețele”.
Pânză folosită la realizarea cămășii este țesută în două ițe, dintr-un amestec de fire de cânepă și bumbac (cânepă-urzită, bumbac-bătut).
Pieptul din față și cel din spate sunt realizați din câte un lat de pânză, iar mânecile dintr-un lat și jumătate. Pentru a da lejeritate mișcării, sub braț se adaugă câte un ”pui”, iar fața și spatele cămășii sunt legate pe ambele părți printr-o ”păhuță” (un sfert dintr-o bucată de pânză din care se realizează piepții). Cele două mâneci, împreună cu pieptul din față și cel din spate se încrețesc pentru a forma gura cămășii, care se încheie la spate.
Cămașa cu tieptuț face parte din categoria cămășilor încrețite, având pe piept un ornament de formă trapezoidală cusut pe crețuri. La această cămașă ornamentele cusute pe încreț sunt inspirate din natură – soarele, redat în formă geometrizantă – rombul, alături de el aflându-se motive scheomorfe – furca, piaptănul.
🔎 Prezentarea integrală realizată de muzeograf Gabriela Filip este disponibilă aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
CITEȘTE ȘI:
”Chipuri și cămeși” – expoziție de artă fotografică și prezentare cămeși din Țările Maramureșului
Povestea cămășii, așa cum e ea spusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară | galerie foto
Moda de Maramu’ – Zadiile din Târgu Lăpuș | galerie foto
Buna ziua
As dori sa va rog sa mă îndrumați către un artist popular care coase ii cu ciupag.
Mulțumesc frumos