Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» (MJACABM), în parteneriat cu Primăria Baia Sprie, lansează celor interesați invitația de a lua parte la vernisajul expoziției „Camera Densă” a renumitului artist contemporan Mircea Bochiș, ce va avea loc pe 18 iulie 2024, ora 17:00, la sediul muzeului din strada 1 Mai, nr. 8. Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 15 septembrie 2024.

„Curatoriată de Robert Strebeli, manager al MJACABM, această expoziție promite să fie un eveniment de referință pentru scena artistică românească și internațională. „Camera Densă” oferă vizitatorilor o incursiune în universul creator al lui Mircea Bochiș, un artist cunoscut pentru abilitatea sa de a îmbina tradiția cu modernitatea, de a transforma materialele și formele în vehicule de explorare a spiritului uman.

Evenimentul va beneficia de prezența unor personalități marcante din lumea artei, printre care Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), critic de artă și artist vizual, cunoscut pentru perspectivele sale inovatoare și analizele profunde asupra artei contemporane, Pavel Șușară, un critic de artă de renume, a cărui expertiză și pasiune pentru artă vor aduce o valoare inestimabilă evenimentului, Dalina Bădescu, critic de artă și artist vizual, a cărei abordare sensibilă și erudită va oferi o perspectivă captivantă asupra operei lui Bochiș, Lucian Nastasă Kovács, director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca și profesor universitar, va contribui cu o analiză riguroasă și bine fundamentată a colecției, respectiv Marius Barbone Barb, președintele Secției de Pictură UAP-filiala București și artist vizual, care va împărtăși din experiența sa vastă în lumea artei vizuale”, arată Muzeul Județean de Artă Baia Mare.

Despre Mircea Bochiș știm că este un artist al cărui parcurs profesional este marcat de numeroase expoziții naționale și internaționale, precum și de o recunoaștere critică pe măsură. Oficialii Muzeului Județean de Artă spun că Bochiș s-a afirmat pe scena artei contemporane „printr-o abordare care depășește mediile tradiționale și explorează noi dimensiuni ale expresiei artistice. Opera sa transcende simpla formă estetică, devenind un vehicul pentru explorarea profundă a condiției umane. Prin intermediul sculpturii, picturii și instalațiilor, Bochiș creează o lume în care materialul și spiritualul se întâlnesc, oferind spectatorilor o experiență deopotrivă contemplativă și transformatoare. Astfel, el se inserează în panteonul marilor artiști contemporani, a căror operă continuă să inspire și să provoace. Stilul său unic, care combină elemente tradiționale și moderne, a influențat profund scena artistică contemporană, făcându-l un mentor și un model pentru noile generații de artiști”.

„Camera Densă” aduce în fața publicului lucrări recente ale lui Mircea Bochiș, incluzând picturi, sculpturi și instalații care explorează teme de o mare profunzime spirituală și filozofică. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere o serie de lucrări inovatoare, ce reflectă căutarea neobosită a artistului pentru sens și formă pură.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 iulie–15 septembrie 2024, de marți până duminică între orele 10.00–17.00.

FOTO Muzeul Județean de Artă Baia Mare

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.