”Mileuri” pe căpițele de fân din Bârsana

Artista Mihaela Moldovan a ajuns în Bârsana grație rezidenței România Remarcabilă. Printr-o instalație din sfori de cânepă la scară arhitecturală, a reinterpretat tradiționalul ”mileu” al bunicilor noastre. A rezultat „Împletituri arhitecturale – Constelații”, iar vernisajul are loc în 28 august.

”Sfoara sau funia, împletită din două fire groase, reprezintă dualitatea forțelor”

„Împletituri arhitecturale – Constelații” este un proiect artistic rezultat în urma rezidenței România Remarcabilă de care a beneficiat artista Mihaela Moldovan în Bârsana.

Spicuim din prezentarea proiectului. ”În practica sa artistică, Mihaela Moldovan pleacă de la nostalgia decorului domestic tipic pentru România anilor 80: de la multitudinea de mileuri croșetate manual și bibelouri expuse sufrageria familiei, la urmele de praf lăsate de modelele de lasetă pe mobilier. O combinație de rural cu urban mustea în interioarele românești ale acelor vremuri.

În cadrul rezidenței, artista a supradimensionat o serie de mileuri și a înlocuit fragilitatea șnurului făcut de mână cu duritatea sforilor folosite în construcții. Sfoara sau funia, împletită din două fire groase, reprezintă dualitatea forțelor, răul și binele, viața și moartea, răsucite la nesfârșit.

Punctul de plecare al împletiturilor este roata cu spițe și Soarele, care devine divinitate atotputernică și forța ocrotitoare a naturii care se regăsește peste tot în decorațiunile porților maramureșene.”

„Împletituri arhitecturale – Constelații” se vernisează în 28 august

Artista a lucrat alături de femei și copii din diferite generații din comuna Bârsana care au cusut și înnodat fire. Treptat modulele de dantelă din sfoară au fost asamblate într-un „mileu” monumental expus pe căpițele de fân ale comunei.

Vernisajul „Împletituri arhitecturale – Constelații” va avea loc în 28 august, de la ora 16:00, la Muzeul Satului din Bârsana.

Rezidențele România Remarcabilă vizează investigarea identității comunităților și istoriei locale

Rezidențele România Remarcabilă se concentrează pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. ”Pornim de la patrimoniul istoric local, dar suntem atenți la contextul natural, poveștile și meșteșugurile locului, la oameni și obiectele lor, și căutăm noi moduri de a încuraja comunitățile locale să-și cunoască și construiască identitatea”, se arată în prezentarea rezidențelor.

Inițiată în 2018, România Remarcabilă este o rețea de localități care lucrează împreună pentru a face schimb de bune practici și pentru a colabora în proiecte de dezvoltare durabilă bazate pe valorificarea patrimoniului cultural. În prezent, din rețea fac parte 12 localități din diferite județe din Transilvania: Beliș, Bonțida, Ciurila, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Vad (jud. Cluj), Valea Viilor (jud. Sibiu), Plopiș (jud. Sălaj), Fundata (jud. Brașov), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba).

Sursă informații și foto: România Remarcabilă

CITEȘTE ȘI:
Rezidență artistică România Remarcabilă, la Bârsana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.