Maramureșenii Mihai Morar și Măriuca Verdeș au fost gazdele serii de ”Tradiții și Istorie” în cadrul evenimentului ”65Aniversar” prin care Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a marcat împlinirea a 65 de ani de activitate. El jurnalist, a plecat din Baia Mare în București unde și-a construit o frumoasă carieră în mass media. Ea profesoară, a studiat în capitală de unde s-a întors acasă, în Maramureșul istoric. Pentru a duce tradițiile mai departe…
”Povestea Maramureșului. Unde încă mai există cărare între case, nu garduri”
”Mândru că am putut povesti în acest weekend unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care le-am prezentat vreodată. Povestea Maramureșului. Unde încă mai există cărare între case, nu garduri. Unde nu se cântă, se horește. Unde, într-un singur județ, încap patru țări. Unde domnește încă rânduiala, nu ciorovăiala”, scrie Mihai Morar pe contul de socializare.
”Fiind pe scena din sala sporturilor mi-am amintit de când aveam vreo 3-4 ani și eram la Desești. Mă așezam în fața unui scaun cu spătar și o lanternă mare era microfonul. Mă prefăceam că sunt prezentatoare. Cred că Dumnezeu ne arată de când suntem mici tot ce avem de făcut. Doar trebuie să ne lăsăm pe mâna Lui”, declară Măriuca Verdeș pentru eZiarultău.
”Eu nu sunt decât o simplă cocoană pe lângă dânsul”
O călătorie prin cele patru țări ale Maramureșului, prin obiceiuri, tradiții și povești a fost seara. Și deși s-au cunoscut cu doar câteva minute înainte de a porni în tandem la drum, Mihai Morar și Măriuca Verdeș au făcut o pereche fermecătoare.
”Măriuca e unul dintre cei mai faini oameni pe care îi poți cunoaște într-o viață, o moroșancă învățată pe la școli înalte și întoarsă în satul maramureșean pentru a salva obiceiurile și tezaurul. Măriuca Verdeș nu are doar un glas de aur, dar și un suflet minunat, a reușit de una singură să introducă folclorul ca materie opțională în școli”, scrie Mihai Morar.
”Dânsul are o experiență extrem de vastă în astfel de evenimente ample. Eu nu sunt decât o simplă cocoană pe lângă dânsul. E un mare har să fii prezentator cum e dumnealui: să spui cu o singură gură lucruri pe înțelesul tuturor… Nu știam cum va decurge prezentarea, totul a fost spontan, dar am simțit din prima o anume potrivire. Poate pentru că suntem maramureșeni amândoi. Poate pentru că amândoi iubim lucrurile simple. E un mare har să fii prezentator cum e dumnealui: să spui cu o singură gură lucruri pe înțelesul tuturor…”, spune Măriuca.
”Tu trebuie să duci Maramureșul mai departe!”
Mai bine de cinci ore a durat seara de ”Tradiții și Istorie”. La capătul căreia, băimăreanul mărturisește: ”Mulțam fain pentru invitație (Iuliana Dragoș și echipa, ați creat o poveste de să fiți povestiți la lume!), dar și celor câtorva mii de spectatori în fața cărora am trăit o seară în care am simțit cum m-am îmburdat în Raiul Maramureșului.”
”Tare mari emoții am avut. Eu am simțit momentul ca fiind unul de gală, care trebuie cinstit cu zâmbetul pe buze și cu straie de sărbătoare. Așa că mi-am pus pe mine cojoc, cămeșă cusută de mână cu fir alb, zadii galbene de pe Valea Marei ca să se vadă de unde vin. Mi-am amintit de când am urcat pe scenă la emisiunea-concurs «Moștenitorii» și Marioara Murărescu mi-a spus: «Măriuca, tu trebuie să duci Maramureșul mai departe!» E o responsabilitate de care încerc să mă achit cât mai bine prin fiecare apariție a mea”, mărturisește Măriuca.
Sursă fotografii: Facebook / Mihai Morar (credit: Ghiță Porumb și Dan Mezok)
CITEȘTE ȘI:
”Să scoatem abecedarele satelor din Maramureș!” (Măriuca Verdeș)