Sărbători. Luminițe, decoruri de Crăciun, brazi și, odată cu ele, ”vibe-ul” acela magic. Povestea. Asta, la suprafață. Înăuntrul nostru prea puțin ne gândim sau analizăm ce înseamnă sărbătorile. Uite de aceea m-am gândit să vă reamintesc să cuplați corpul cu mintea. Și cu sufletul, mai ales.
De data asta am să scriu despre un specific al sărbătorilor pe care îl știm cu toții, îl așteptăm, lucrăm intens la ”el” mult înainte de magica seară de Crăciun: mâncarea! Adesea ne plângem de kilogramele ”câștigate” de sărbători. Și aș vrea să fac puțină lumină în legătură cu acest subiect.
În primul rând, nu e vorba despre cât mănânci între Crăciun și Revelion, ci mult mai mult contează de cât mănânci între Revelion și Crăciun Dacă ”ai furat startul”, treaba e deja făcută înainte ca Moș Crăciun să bată la ușă. ”Nimic nu te face să te simți mai bine decât să fii în formă fizică bună”. ”Un corp tonifiat te ajută să «aluneci» mai ușor prin viață”. Și alte vorbe de înțelepciune… Așadar, încearcă mai puțin o prăjitură 🙂 Sau două. Uneori trei. Cu siguranță 10 prăjituri nu aduc altceva decât disconfort, oboseală și suprasaturație. Altfel spus, nu e vorba despre câteva prăjituri. E vorba despre tăvi întregi de prăjituri. Și sarmale. Și cârnați. Și piftie. Și salată boeuf… și, și, și.
Pe de altă parte, atunci când mâncăm, creierul ne transmite semnale. De plăcere. Cei ce spun că nu vor mânca (prăjituri, sarmale, cârnați etc.) ajung să fie flămânzi, frustrați și să se lupte mai mult cu kilogramele în plus. Pentru că, odată ”rupt” legământul, tendința este să exagerezi. Știu prea bine, am fost ”acolo”. Pe repeat
Triggerii mâncării (ceea ce ne ”agață” în interior și ne duce ca-n hipnoză spre platoul cu de toate) sunt aspectul apetisant și… o grămadă de emoții. Mâncarea ne poate trezi amintiri din vremuri de demult. Ca și muzica sau unele mirosuri care pot readuce în actualitate amintiri profunde. Tot așa și aspectul sau mirosul mâncării adesea ne întoarce în timp. Unele emoții sunt ”calde” și minunate, practic asta e imaginea noastră despre sărbători. Și mâncăm pentru a retrăi momentele frumoase de cândva. Pe de altă parte, pentru o mulțime de oameni, amintirea sărbătorilor e departe de a fi una ideală. Mâncarea poate trezi emoții negative cărora le răspund prin a mânca mai mult.
De asemenea, exagerăm în perioada sărbătorilor deoarece mâncarea e peste tot. Vezi o prăjitură, mănânci o prăjitură. A deveni conștient când mănânci a doua prăjitură (a treia, a patra, a cincea…) poate face diferența între un răsfăț și mâncatul compulsiv, emoțional. Recunosc, și mie îmi place să mănânc. Uneori, și spre mirarea mea, îmi place și să gătesc 🙂 Un plan de a ne bucura de mâncarea de sărbători ne ajută să nu exagerăm pe nicio parte. Uite șase pași strategici.
1. Recunoaște-ți emoțiile!
Dacă ne gândim la ceea ce simțim (bun sau rău) legat de sărbători, e mai simplu să separăm emoțiile de mâncarea cu care le asociem.
2. Alege mâncarea ce îți place cu adevărat!
Nu merge la o petrecere/în vizită cu gândul că vei sări peste mâncare și vei trece direct la desert. Fă-ți o strategie. Fii conștient ce fel de mâncare îți place și mănâncă porții rezonabile din ceea ce îți face plăcere cu adevărat.
3. Nu adaugă calorii din ceea ce nu îți place neapărat!
Mereu va fi mâncare ”bună pentru tine”. Bucură-te de aceea și las-o deoparte pe cea care nu te atrage. Nu ce mănânci contează, ci balansul caloriilor. Indiferent ce mănânci, atâta timp cât vorbim despre un deficit caloric, nu ai cum să te îngrași. Dimpotrivă. Așa că, hai, mănâncă sarmalele bunicii ce doar la Crăciun au acel gust de poveste!
4. Nu încerca să faci față prin evitare. Arareori vei ieși câștigător.
Oamenii ce au reușit să slăbească și să se mențină nu evită niciun fel de mâncare (o spun studiile). Ei nu își fac reguli stricte. Mănâncă o varietate mare de mâncăruri, însă sunt atenți la porții.
5. Nu te uita înapoi!
Una dintre problemele ce apar atunci când ne fixăm reguli e că, odată încălcate, avem tendința de a renunța. Ai mâncat chipsuri între mese? Asta nu înseamnă să mănânci a cincea sarma. Mereu o poți lua de la început! Ce a trecut, știți bine, nu poate fi schimbat.
6. Dormi!
Somnul ne ajută să ne menținem greutatea. Sau chiar să slăbim. Somnul sănătos. Odihnitor. La ore rezonabile. Când sunt obosiți, oamenii au tendința de a exagera. În perioada sărbătorilor, asta se întâmplă pe de o parte pentru că stăm mai mult treji, iar pe de alta că hormonul ce îți spune să mănânci (grelina pe numele lui) e produs în corp în cantitate mult mai mare. Pe când celălalt, ce îți spune să te oprești (leptina), e produs în cantități mai mici. Apoi, pentru că suntem mai stresați atunci când suntem obosiți. Se produce mai mult cortizol ce stimulează mâncatul. În concluzie, o bună strategie de a-ți menține sănătatea, calmul, kilogramele este să ai și un plan clar legat de somn.
Sărbătorile bat la ușă. Cu magie, cu cei dragi în preajmă, cu mâncare multă și bună. Vă doresc să vă bucurați de fiecare prăjitură, sarma, de fiecare bomboană ”de pe brad” și de fiecare dialog ce îl aveți cu cei aproape de sufletul vostru! Sărbători cu liniște!
Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ
CITEȘTE ȘI:
Singur de sărbători