
Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO s-a îmbogățit din 26 iulie cu patru noi poziții: Ctitorii domnești din Țara Românească și Moldova, Reședințe Regale din Sinaia, Foste închisori comuniste din România și Peștera Movile.
”Institutul Național al Patrimoniului a transmis în luna aprilie către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri – trei culturale și unul natural – care, prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța excepțională pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare”, se arată în comunicatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației este inclus în dosarul „Foste închisori comuniste din România”, alături de Fortul nr. 13 Jilava, Închisoarea de la Râmnicu Sărat, Închisoarea Pitești și Fostul Penitenciar de la Făgăraș. ”Locuri ce păstrează și onorează memoria victimelor regimului comunist care au suferit sau au pierit pentru opoziția lor față de regim. Această selecție ilustrează tipologii diferite atât ale experimentelor opresive ale regimului, cât și ale sistemelor de detenție în care mii de nevinovați au pierit și despre care mii de supraviețuitori au depus mărturii impresionante”, menționează sursa citată.
”Urmează întocmirea documentației și apoi propunerea de înscriere propriu-zisă în Patrimoniul UNESCO a unui nou obiectiv maramureșean (și totodată a primului sit mondial urban propus pe raza județului), Memorialul de la Sighet”, precizează cei de la Visit Maramureș.

Alte 11 poziții sunt incluse în versiunea revizuită a Listei Indicative a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO de a căror definitivare se ocupă Institutul Național al Patrimoniului.
Comitetul Patrimoniului Mondial, reunit în India, la New Delhi, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni, a adoptat – după cum informează Ministerul Culturii – decizii favorabile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru cele două dosare ale României: „Ansamblul monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”.
Un scurt istoric al închisorii de la Sighetu Marmației, aici.