Pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureș, au avut loc consultări între președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, care e și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prefectul județului, Nicolae-Silviu Ungur, președintele CJSU, și cu directorul Direcției de Sănătate Publică, Rareș Pop. În urma acestor discuții, șeful administrației județene a solicitat CJSU adoptarea a patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ, care să fie aplicate de luni, 6 aprilie:

  • Obligativitatea pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul a acoperirii feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu;
  • Testarea, la finalul perioadei de carantinare, a persoanelor care ies din carantina instituționalizată, Maramureșul având cei mai mulți carantinați după București – Ilfov. Începând de luni, toate persoanele aflate în carantină în Maramureș vor fi testate (prin efectuarea de teste rapide – serologice) pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare. Fondurile necesare achiziționării testelor rapide vor fi asigurate de către Consiliul Județean, din fondul de rezervă al județului, iar testele vor fi puse la dispoziția administrațiilor locale pe a căror rază teritorială se află centrele de carantină instituționalizată din județ. Procedura de testare va fi realizată de către voluntarii de la Crucea Roșie și cei ai Serviciului Maltez, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție personală și dotarea acestora cu echipament de protecție corespunzător;
  • O a treia măsură face referile la obligațiile angajatorilor, care trebuie să instituie măsuri de sănătate și de reducere a riscului epidemiologic. Acestea fac referire la evaluarea și monitorizarea zilnică a  stării de sănătate a angajaților și raportarea neîntârziată către numărul de urgență 112 a angajaților cu simptome de infecție respiratorie acută (a celor care se prezintă la muncă sau a celor care solicită concediu medical), asigurarea că toți angajații aplică măsurile de precauție pentru reducerea  riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2, respectiv acoperirea nasului și a gurii prin măști de protecție sau improvizate.
  • A patra măsură solicitată CJSU face referire la asigurarea cu cele necesare traiului zilnic pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu. Acestea vor apela la rude și la aparținătorii din raza localității de domiciliu, care sunt obligați să le susțină. În situația în care persoanele aflate în autoizolare nu au soluții de asigurare a aprovizionării, acestea vor informa administrațiile locale. Autoritățile locale au obligația organizării unei evidențe a persoanelor aflate în autoizolare datorită pandemiei SARS-CoV-2 și a organizării unui serviciu de aprovizionare a persoanelor aflate în autoizolare, inclusiv prin implicarea mediului asociativ și a voluntarilor.

Sursa informațiilor: Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.